Cele mai mari și mai cunoscute rețele blockchain, cum ar fi Bitcoin și Ethereum, sunt publice și permit tuturor celor care au un computer și o conexiune la internet să participe. Existența mai multor participanți într-o rețea blockchain tinde să crească securitatea criptomonedelor. Blockchain s-a dovedit a fi o tehnologie puternică pentru protejarea integrității informațiilor vitale, dar asta nu înseamnă că este complet sigură.
Tehnologia a devenit tot mai răspândită în ultimii ani, pe măsură ce piețele criptomonedelor au acaparat atenția investitorilor, iar unul dintre motivele cheie este securitatea de neegalat a informațiilor digitale. Blockchain-ul și criptomonedele pe care le alimentează au înregistrat succese și eșecuri, însă pe măsură ce aplicațiile sale se răspândesc, securitatea blockchain a devenit mai importantă și nu doar pentru investitorii în criptomonede.
Datorită naturii descentralizate a blockchain-ului, toate tranzacțiile pot fi vizualizate în mod transparent fie având un nod personal, fie folosind exploratori blockchain care permit oricui să vadă tranzacțiile care au loc în direct. Fiecare nod are propria copie a lanțului care se actualizează pe măsură ce blocurile noi sunt confirmate și adăugate, iar acest lucru înseamnă că dacă doriți, puteți urmări tranzacțiile de criptomonede.
Deși hackerul este un personaj anonim, criptomonedele pe care le-a extras dintr-un cont sunt ușor de urmărit. Dacă o parte dintre aceste monede digitale ar fi mutate sau cheltuite, proprietarul ar ști imediat. Desigur, înregistrările stocate în blockchain-ul Bitcoin, de exemplu, sunt criptate, ceea ce înseamnă că doar proprietarul unei înregistrări le poate decripta pentru a-și dezvălui identitatea. Drept urmare, utilizatorii blockchain-urilor pot rămâne anonimi, păstrând în același timp transparența.
Tehnologia Blockchain promite securitate și încredere descentralizate în mai multe moduri. Pentru început, blocurile noi sunt stocate liniar și cronologic, fiind adăugate întotdeauna la „sfârșitul” blockchain-ului. După ce un bloc a fost adăugat, este extrem de dificil să te întorci și să modifici conținutul acestuia, cu excepția cazului în care majoritatea rețelei a ajuns la un consens pentru a face acest lucru. Fiecare bloc conține propriul său hash, împreună cu hash-ul blocului dinaintea lui, precum și marcajul de timp menționat anterior.
Codurile hash sunt create de o funcție matematică care transformă informațiile digitale într-un șir de numere și litere. Dacă aceste informații sunt editate în vreun fel, atunci și codul hash se schimbă. Să presupunem că un hacker, care conduce și un nod într-o rețea blockchain, dorește să modifice un blockchain și să fure criptomonede de la toți ceilalți. Dacă ar fi să-și modifice propria copie unică, aceasta nu s-ar mai alinia cu copia tuturor celorlalți. Când toți ceilalți își încrucișează copiile unul față de celălalt, ar vedea că această copie iese în evidență, iar versiunea acelui hacker a lanțului ar fi aruncată ca nelegitimă.
Reușita unui astfel de atac cibernetic ar necesita ca hackerul să controleze și să modifice simultan 51% sau mai multe dintre copiile blockchain-ului, astfel încât noua sa copie să devină una majoritară și, astfel, lanțul convenit. Un astfel de atac ar necesita, de asemenea, o sumă imensă de bani și resurse, deoarece ar trebui să refacă toate blocurile, deoarece ar avea acum mărci temporale și coduri hash diferite. Este o acțiune extrem de costisitoare și inutilă. Membrii rețelei vor trece cu greu la o nouă versiune a lanțului care nu a fost afectată. Acest lucru ar face ca versiunea atacată a jetonului să scadă în valoare, făcând atacul în cele din urmă inutil, deoarece actorul rău deține controlul asupra unui bun fără valoare.
Sursă: investopedia.com