De la sfârșitul anului 2021, Jeff Bezos este a doua cea mai bogată persoană de pe Pământ, averea sa personală eclipsând averea acumulată de co-fondatorul Microsoft Corp., Bill Gates, și de legendarul investitor Warren Buffett. Potrivit Bloomberg Billionaires Index, Bezos are o avere netă de 197 de miliarde de dolari la momentul scrierii acestui articol.
Fondatorul, fostul director executiv (CEO) și acum președinte executiv al gigantului comerț electronic global Amazon a fost responsabil pentru gestionarea unei platforme care a reprezentat până la 9% din toate vânzările cu amănuntul din SUA și 51,2% din cheltuielile cu amănuntul digital în SUA.
Cum a apărut Amazon?
Vizionarul tehnologiei a absolvit Princeton cu diplome în informatică și inginerie electrică. După absolvire, a refuzat ofertele de muncă de la companii precum Intel și Bell Labs pentru a se alătura unui startup numit Fitel. A continuat să lanseze o companie de servicii de știri prin fax cu Halsey Minor, fondatorul CNET care s-a dovedit a fi un eșec.
Bezos a devenit cel mai tânăr vicepreședinte senior la un fond speculativ numit D. E. Shaw, beneficiind de un succes extraordinar în doar patru ani. Bezos ar fi putut rămâne pe Wall Street pentru tot restul carierei, dacă nu ar fi fost captivat de știrea potrivit căreia, până în 1994, internetul creștea cu o rată de 2.300% anual.
La scurt timp, Bezos a dat naștere ideii unui magazin online care să se numească Amazon și a început să facă o listă cu 20 de categorii posibile de produse de vândut. Bezos, care a investit 10.000 de dolari în compania sa formată din el însuși, soția sa și doi programatori, a vândut în prima lună de la lansare în iulie 1995, cărți în fiecare stat din SUA și în peste 45 de țări din întreaga lume.
Depășirea așteptărilor
În primul an de la lansarea platformei Amazon, Bezos a încercat să strângă bani prevăzând vânzări de 74 de milioane de dolari până în 2000, subestimând cu mult realitatea: vânzări de 1,64 miliarde de dolari numai în 1999. El a reușit să adune 1 milion de dolari în finanțare de bază de la investitorii. Amazon a devenit public în mai 1997 și s-a dovedit a fi unul dintre puținele startup-uri care au supraviețuit crizei dotcom.
Pe măsură ce platforma și-a diversificat ofertele de produse și s-a consolidat ca lider de piață și pionier, vânzările anuale au crescut vertiginos de la 511.000 USD în 1995 la peste 3 miliarde USD în 2001. În 2013, Bezos și-a dezvăluit planurile pentru afacerea revoluționară a companiei cu abonament Amazon Prime, care folosea drone pentru a face livrări către clienți.
În august 2013, Bezos a cumpărat The Washington Post pentru 250 de milioane de dolari. Câțiva ani după aceea, audiența și traficul său au explodat, depășind The New York Times pentru prima dată în ceea ce privește spectatorii web unici din S.U.A. în octombrie 2015. Acțiunile au crescut cu peste 450% din ianuarie 2016 până în ianuarie 2021 și cu peste 75% doar din ianuarie 2020 până în ianuarie 2021.
Bezos deține aproximativ 11% din Amazon începând cu 2021, fiind considerată cea mai mare sursă a averii sale. Între 2017 și 2019, Bezos a vândut mai mult de un milion de acțiuni și a distribuit acțiuni suplimentare fostei sale soții ca parte a procedurii de divorț. Anunțul reuniunii anuale din 2021 a companiei a arătat că Bezos deține peste 70 de milioane de acțiuni.
Proprietate imobiliara
Bezos deține, de asemenea, participații substanțiale în investiții mai tradiționale în imobiliare. Ranchul său de 165.000 de acri din Texas a fost achiziționat ca bază de operațiuni pentru compania sa aerospațială, Blue Origin, și servește drept loc de testare pentru racheta suborbitală New Shepard, cu aterizare verticală.
Imobilul său personal include exploatații de pe coasta de est și de vest. Bezos are două case de milioane de dolari în Beverly Hills și un apartament de 10.000 de metri pătrați în Century Tower din Manhattan, care l-a costat puțin sub 10 milioane de dolari. Prezența lui Bezos la New York a crescut și mai mult valorile proprietăților Century Tower, spațiul vânzându-se între 2.000 și 3.000 USD pe metru pătrat. De asemenea, are o proprietate pe malul lacului în statul Washington, pe care a cheltuit 28 de milioane de dolari pentru a mări spațiul de locuit la aproape 30.000 de metri pătrați.
În 2012, Amazon și-a cumpărat propria clădire a sediului South Lake Union din Seattle pentru 1,5 miliarde de dolari, făcând instantaneu compania unul dintre cei mai mari proprietari comerciali ai orașului. Amazon a intrat în posesia mai multor clădiri care înglobează aproape 2 milioane de metri pătrați de spațiu de birouri și aproximativ 100.000 de metri pătrați de spațiu comercial. În august 2017, The Seattle Times a raportat că Amazon avea la fel de mult spațiu de birouri ca următorii 40 de angajatori cei mai mari din Seattle la un loc.
Donații caritabile
Pe lângă Fundația Familiei Bezos, care finanțează mai multe proiecte educaționale, afaceristul a făcut contribuții caritabile individuale de milioane de dolari la Muzeul de Istorie și Industrie din Seattle, precum și la Universitatea Princeton. În ianuarie 2018, Bezos și fosta lui soție, MacKenzie, au anunțat o donație de 33 de milioane de dolari către TheDream.US, o organizație care lucrează pentru a îmbunătăți accesul la facultate pentru tinerii imigranți fără acte care au fost aduși în Statele Unite când erau copii mici. Grantul oferă burse universitare pentru 1.000 de absolvenți de liceu din SUA.
Media, tehnologie, și călătorii
Bezos are o afinitate pentru sectorul tehnologiei, pentru serviciile media care facilitează conectarea oamenilor și pentru ceea ce el consideră a fi investiții potențial profitabile. În sectorul media și al comunicațiilor, Bezos a investit în Twitter Inc. și în popularul site de știri de afaceri Business Insider.
În sectorul călătoriilor, Bezos a investit peste 30 de milioane de dolari în compania de transport Uber. Este, totodată, un mare fan al serviciilor cloud, așa cum demonstrează eforturile majore ale Amazon de a furniza cloud computing. Cu toate acestea, interesul său investițional nu se termină cu propria sa companie. Unul dintre succesele sale notabile de investiții este Workday Inc., o companie care furnizează servicii de resurse umane în cloud.
Câți bani are Jeff Bezos?
Potrivit Bloomberg Billionaires Index, la data de 23 decembrie 2021, Jeff Bezos are o avere netă de 197 de miliarde de dolari. Având în vedere că participația sa de 11% la Amazon reprezintă cea mai mare parte a acțiunilor sale, averea sa netă poate fluctua semnificativ în funcție de valoarea companiei.
Câți bani câștigă Jeff Bezos pe zi? – Pe baza cifrelor din iulie 2021, Bezos a câștigat aproximativ 8,99 miliarde dolari pe lună, 2,25 miliarde dolari pe săptămână și 321 milioane dolari pe zi.
Ce companii deține Jeff Bezos? – Pe lângă fondarea Amazon, Bezos mai deține The Washington Post și compania de explorare spațială Blue Origin.
Ce companii sunt în portofoliul de acțiuni al lui Jeff Bezos? – Pe lângă Amazon și alte numeroase companii mai mici, Bezos a mai investit în Twitter, Uber, Airbnb și Business Insider.
Deși Bezos a pierdut titlul de cel mai bogat om de pe Pământ în favoarea lui Elon Musk în 2021, el rămâne a doua cea mai bogată persoană și singura persoană de pe planetă cu o avere netă care se situează în jurul a 200 de miliarde de dolari. De asemenea, este important să rețineți că marea majoritate a averilor ambilor afaceriști provine din active. Ca atare, este foarte posibil ca averea lui Musk să fie depășită de cea a lui Bezos într-o bună zi.
Sursă: investopedia.com