Un trilionar este acea persoană care are o avere netă egală cu cel puțin un trilion de dolari americani sau o monedă cu valoare similară, cum ar fi euro sau lira sterlină. În prezent, nimeni nu și-a revendicat încă statutul de trilionar, deși unii dintre cei mai bogați indivizi din lume ar putea fi la doar câțiva ani distanță de această reușită.
Calcularea averii nete
Persoanele extrem de bogate își obțin adesea averea dintr-o varietate de surse: interese de afaceri, investiții, proprietăți imobiliare, numerar și proprietăți personale. Pentru a calcula valoarea netă, începeți prin a totaliza toate aceste active. Apoi deduceți datorii — totul, de la împrumuturi personale la credite ipotecare. Cineva cu active nete de cel puțin 1 trilion de dolari (sau un trilion de euro) s-ar califica drept trilionar. În timp ce unele active sunt relativ stabile, valoarea intereselor comerciale, în special, poate fluctua puternic de la o zi la alta.
De fapt, Forbes, care publică lista preeminentă a celor mai bogați oameni din lume, operează o lista de miliardari în timp real, care este actualizată la minut pe baza evaluărilor acțiunilor. În primele trei locuri, începând cu 12 februarie 2022, se află Elon Musk (238 de miliarde de dolari), Bernard Arnault și familia (189 de miliarde de dolari) și Jeff Bezos (179 de miliarde de dolari). În urma lor cu aproximativ 50 de miliarde de dolari la sloturile patru și cinci sunt Bill Gates și Warren Buffett.
Exemple de valoare netă: cine este primul?
Să ne uităm la magnatul francez de modă Arnault. Cea mai mare parte a averii lui și a familiei sale de aproximativ 189 de miliarde de dolari nu se află pur și simplu într-un cont bancar. Este legat de valoarea holdingului său, LVMH, care deține mărci renumite precum Louis Vuitton, Christian Dior și Hennessy.
Pe măsură ce valoarea mărcilor lui Arnault a crescut în timpul pandemiei de COVID-19, la fel a crescut și valoarea sa netă. În martie 2020, Forbes l-a estimat la 76 de miliarde de dolari. În ultimii doi ani, această cifră a crescut de aproape 2 ori și jumătate. Primul pe lista actuală Forbes este Musk, care are o valoare netă actuală de aproximativ 238 de miliarde de dolari.
În februarie 2022, acestea deținea 23% din producătorul de mașini electrice Tesla și aproximativ 50% din compania aerospațială SpaceX.
Bezos, fondatorul Amazon, este al treilea și valorează 179 de miliarde de dolari, cu o deținere de 10% a acțiunilor din stocul retailerului online (AMZN pe Nasdaq). Pentru a înțelege cât de volatile pot fi acele estimări ale averii personale, Musk a pierdut 8,9 miliarde de dolari într-o singură zi, în decembrie 2020, când un analist J.P. Morgan a concluzionat că acțiunile Tesla au fost semnificativ supraevaluate.
Primul trilionar din lume?
Chiar și oameni ca Arnault și Bezos – cu 189 de miliarde de dolari, respectiv 179 de miliarde de dolari – ar putea părea departe de a ajunge la această reușită. Cu toate acestea, ritmul în care unii dintre cei mai bogați oameni ai lumii au reușit să acumuleze avere sugerează că ar putea trece doar câțiva ani până când cineva să obțină această denumire. Arnault, de exemplu, a reușit să-și mărească averea netă de aproximativ șase ori în opt ani — de la 29 de miliarde de dolari în 2013 la 185 de miliarde de dolari în 2021. Dacă ar repeta această realizare, ar ajunge trilionar înainte de sfârșitul deceniului.
Bezos, care deține The Washington Post și firma aerospațială Blue Origin, pe lângă participația sa în Amazon, a experimentat în mod similar o creștere rapidă a veniturilor. În ultimii cinci ani, estimarea averii sale nete a crescut de la 67 de miliarde de dolari la 179 de miliarde de dolari, un câștig de două ori și jumătate mai mare.
Musk, care și-a construit averea pe companii care schimbă jocul – Tesla în domeniul mașinilor electrice și SpaceX pentru rachete dezvoltate comercial – poate avea șanse la fel de bune ca oricare. Cu doar cinci ani în urmă, enigmaticul antreprenor avea o avere netă estimată la 12 miliarde de dolari. Astăzi, averea lui este de 179 de miliarde de dolari. Dacă acele întreprinderi continuă pe ceva asemănător traiectoriei lor actuale de evaluare, atunci ar putea ajunge la statutul de trilionar în curând.
Cât înseamnă 1 trilion de dolari?
O avere de 1 trilion de dolari reprezintă o sumă enormă de bani – atât de mare încât este greu de conceptualizat. Iată un context: conform celui mai recent studiu al Rezervei Federale privind finanțele consumatorilor, realizat în 2019, valoarea netă medie a gospodăriilor din SUA a fost de 121.700 de dolari. Astfel, un trilionar ar avea o avere de 8,2 milioane de ori mai mare decât cea a unei familii americane tipice.
Activele nete de 1 trilion de dolari reprezintă o sumă mai mare decât produsul intern brut (PIB) al unor țări precum Elveția, Suedia și Austria. De fapt, 1 trilion de dolari este mai mult decât PIB-ul actual al tuturor țărilor de pe glob, cu excepția celor a 18 dintre acestea.
Sursă: investopedia.com