Acest tip de investiții ecologice urmăresc să susțină practicile de afaceri care au un impact favorabil asupra mediului natural. Adesea grupate împreună cu investiții responsabile din punct de vedere social (SRI) sau criterii de mediu, sociale și de guvernanță (ESG), acestea se concentrează pe companii sau proiecte angajate în conservarea resurselor naturale, reducerea poluării sau alte practici de afaceri conștiente de mediu.
Investițiile verzi se pot încadra sub umbrela SRI, dar sunt ceva mai specifice. Unii investitori cumpără obligațiuni ecologice, ETF-uri, fonduri cu indici verzi, fonduri mutuale sau pur și simplu dețin acțiuni în campanii ecologice pentru a sprijini inițiativele de mediu. Deși profitul nu este singurul motiv pentru acești investitori, există unele dovezi care arată că investițiile ecologice pot imita sau învinge randamentele activelor mai tradiționale.
Înțelegerea investițiilor verzi
Investițiile ecologice de tip pure-play obțin majoritatea veniturilor și profiturilor din afaceri sustenabile care au un impact pozitiv asupra mediului. În timp ce unele companii verzi sunt implicate în cercetarea energiei regenerabile sau în dezvoltarea de alternative ecologice la plastic și diferite materiale, altele pot încerca să reducă poluarea sau alte impacturi asupra mediului din liniile lor de producție. Deoarece nu există o definiție fermă a cuvântului „verde”, ceea ce se califică drept investiție ecologică poate fi contestat.
Unii investitori optează doar pentru opțiuni pure-play, cum ar fi combustibilii regenerabili și tehnologia de economisire a energiei, pe când alții investesc în spatele companiilor care au dobândit practici de afaceri în ceea ce privește modul în care utilizează resursele naturale și gestionează deșeurile. Acestea din urmă sunt nevoite să îți tragă veniturile din mai multe surse.
Tipuri de investiții ecologice
Există mai multe moduri de a paria pe inițiativele tehnologice verzi. Deși odată considerate o investiție riscantă, unele tehnologii ecologice au reușit să returneze profituri puternice investitorilor.
Acțiuni verzi
Poate cea mai simplă formă de investiție ecologică este cumpărarea de acțiuni în companii cu angajamente puternice în materie de mediu. O mulțime de start-up-uri caută să dezvolte energii și materiale alternative. Chiar și jucătorii tradiționali fac pariuri considerabile pe un viitor cu emisii scăzute de carbon. Unele companii, cum ar fi Tesla, au reușit să atingă evaluări de mai multe miliarde de dolari, țintind consumatorii conștienți de importanța mediului.
Obligațiuni verzi
Cunoscute uneori sub denumirea de obligațiuni climatice, aceste titluri cu venit fix reprezintă împrumuturi pentru a ajuta băncile, companiile și organismele guvernamentale să finanțeze proiecte cu impact pozitiv asupra mediului. Potrivit Climate Bonds Initiative, în 2020 au fost emise aproape 270 de miliarde de dolari în obligațiuni verzi. Aceste obligațiuni pot veni și cu stimulente fiscale, făcând o investiție mai atractivă decât obligațiunile tradiționale.
Fonduri verzi
O altă cale este să investești în acțiunile unui fond mutual, ETF sau fond index, care oferă o expunere mai largă la campaniile ecologice. Aceste fonduri verzi investesc într-un coș de titluri promițătoare, permițând investitorilor să-și răspândească banii pe o gamă diversificată de proiecte de mediu, mai degrabă decât pe o singură acțiune sau obligațiune.
Considerate cândva un sector de nișă, investițiile ecologice au crescut după ce o serie de dezastre naturale au atras atenția asupra crizei climatice care se apropie. Sumele de bani din fondurile ESG a atins 51 de miliarde de dolari în 2020, mai mult decât dublul cifrei din anul precedent.
Sursă: investopedia.com