Germania, Belgia și Țările de Jos dețin un total de peste 800.000 de kilometri de drumuri care ar putea fi folosite pentru o parte dintre nevoile energetice ale Europei. În Țările nordice, pe o porțiune de autostradă de 400 de metri lungime, echipată cu panouri solare, barierele fonice nu numai că reduc zgomotul, dar creează și energie verde pentru 60 de gospodării locale.
Această schemă-pilot de energie regenerabilă a stat la baza dezvoltării proiectului european „Rolling Solar”, care își propune să creeze mai multă energie, într-un mod rentabil și eficient, folosind fotovoltaice. Costurile totale sunt estimate la 5,7 milioane de euro, dintre care peste 2,8 milioane sunt finanțate de Politica Europeană de Coeziune. La proiect mai iau parte aproximativ 20 de parteneri industriali și laboratoare din trei regiuni (Germania, Belgia și Țările de Jos).
Heijmans, una dintre companiile care iau parte la proiectului „Rolling Solar”, alături de o firmă de construcții imobiliare și tehnologie, testează trei tipuri de astfel de panouri. Stijn Verkuilen, managerul de inovare, consideră că celulele solare din drumuri și din barierele fonice sunt „o soluție utilă pentru tranziția energetică”, deoarece folosesc dublu teren și spațiu.
Un alt obiectiv din mapa proiectului este acela de a dezvolta o colaborare transfrontalieră durabilă și de a împărtăși competențe între sectoarele de cercetare și industrie. Într-un laborator din Eindhoven, celule fotovoltaice subțiri și flexibile din siliciu-cadmiu sunt dezvoltate sub diferite forme, având ca obiectiv trecerea de la fabricarea pe comandă la producția de masă.
Sursă: euronews.com