Dividendele plătite de la nivel global ar urma să se ridice la 1.390 miliarde de dolari, mai mult decât s-a estimat anterior, reflectând o redresare a plăţilor efectuate de companii peste aşteptări, arată un studiu publicat luni de firma de gestionare a activelor Janus Henderson, informează Reuters.
Potrivit celor mai recente estimări, nivelul este cu doar 3% sub vârful înregistrat înaintea pandemiei, iar dividendele companiilor care au reluat plăţile au totalizat 33,3 miliarde de dolari, adică trei sferturi din creşterea înregistrată în trimestrul doi din acest an, se arată în raport.
„Dividendele cumulate plătite la nivel mondial vor ajunge probabil la nivelul anterior pandemiei în următoarele 12 luni. Actuala redresare nu va fi afectată de slăbiciunea sistemului bancar, aşa cum s-a întâmplat după criza financiară globală de acum un deceniu, deoarece autorităţile continuă să ofere economiei sprijin fiscal şi monetar”, a explicat Jane Shoemake, directorul de la Janus Henderson.
Luna aceasta, băncile europene, printre care ING Groep NV şi Intesa Sanpaolo SpA, au anunţat plăţi în valoare de de miliarde de euro către acţionari. Totodată, creditorii din Uniunea Europeană au beneficiat de performanţele solide înregistrate la testele de stres derulate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), informează Financiarul.
De asemenea, multe companii din Statele Unite ale Americii și Canada au continuat plata dividendelor, conform rapoartelor oferite de Janus Henderson. Este de menționat faprul că o creștere a prețurilor în ceea ce privește materiile prime a sprijinit majorarea dividendelor companiilor din sectorul minier.