La nivel mondial, costul dezastrelor naturale acoperit de companiile de asigurări în prima jumătate din 2021 din cauza ritmului schimbărilor climatice a fost de aproximativ de 42 miliarde de euro, cea mai mare cifră înregistrată din ultimii 10 ani. Oamenii de știință au calculat că în următoarele trei decenii, ca urmare a pagubelor rezultate din urma dezastrelor naturale, provocate de schimbările climatice, costul va fi 3,6% din PIB-ul global.
De asemenea, reprezentanții Centrului Român de Energie (CRE), care reprezintă intereselor marilor jucători din segmentul energetic, sunt de părere că reducerea poluării trebuie privită şi în ideea investiţiilor, inclusiv din acest punct de vedere al asigurărilor în caz de dezastre naturale. „Nu numai pentru că vrem să lăsăm planeta mai sigură, mai bună pentru copiii noştri, dar şi pentru că trebuie să cheltuim atât de mulţi bani şi să acoperim costurile dezastrelor naturale”, a explicat Corneliu Bodea în cadrul unui eveniment premieră pentru piaţa locală.
Astfel, Centrul Român pentru Energie (CRE), Liberty Steel, din care face parte şi Liberty Galaţi, fostul Sidex, MTAG Elveţia, ICSI (Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice) Râmnicu Vâlcea şi Adrem au semnat luna aceasta un memorandum de înţelegere privind dezvoltarea unui proiect care are în vedere cercetarea, dezvoltarea și integrarea hidrogenului ca înlocuitor al combustibililor fosili în procesul de fabricaţie industrială.
Memorandumul a fost semnat în contextul în care planul pe termen lung al Liberty Galaţi, al doilea cel mai mare consumator de energie din România, vizează utilizarea platformei industriale cu mai multe forme de producere a energiei. Comisia Europeană vrea ca până în 2050 Europa să devină un continent neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, însă pentru a realiza acest lucru, decarbonizarea acestei megaindustrii implică un cost uriaș pe care nimeni nu și-l asumă.