În al doilea trimestru al anului 2020, în jur de 40% din forţa de muncă din Europa a muncit de acasă în perioada carantinei, iar companiile sunt tot mai atrase de ideea unei forţe de muncă virtuală globalizată, potrivit unui studiu Coface, dezvăluit recent cu privire la situația pieței muncii.
„Surprinse de productivitatea forţei de muncă, companiile sunt din ce în ce mai atrase de ideea unei forţe de muncă virtuală globalizată. În SUA, ponderea organizaţiilor care doresc să angajeze personal de la distanţă cu normă întreagă cu sediul în străinătate a crescut la 36%, în creştere de la 12% înainte de pandemie”, precizează sursa citată într-un publicat săptămâna aceasta de AGERPRES.
În contextul pandemiei de Covid-19, munca de acasă poate deveni o nouă normă, iar pe măsură ce ieşim din criză, această schimbare culturală ar putea permite companiilor din ţările dezvoltate să angajeze personal în regim de la distanţă din ţările emergente pentru a-şi reduce costurile cu forţa de muncă.
În contextul social- profesional, relocarea virtuală în țările dezvoltate ar putea deveni o sursă de risc politic, în acelaşi mod în care dezindustrializarea a contribuit la creşterea populismului, explică autorii studiului. Totodată, aceștia menţionează, referitor la acest context, că presiunile concurenţei globale pot provoca anxietate economică în rândul angajaţilor cu studii superioare, alimentând polarizarea politică.