Pe fondul celor mai îndrăzneţe şi controversate proiecte financiare internaţionale din istoria modernă, Africa ar putea fi ea țara care oferă oportunităţi Europei de Est. Totodată, prin acest fel, și-ar putea diversifica exporturile și ar mai reduce dependenţa față de UE.
Dincolo de semnificaţiile istorice ale acestui proiect, uniunea monetară africană va înregistra produsul evoluţiei Comunităţii Economice a Statelor Vest-Africane (ECOWAS). „Eco“ ar trebui să devină un semnal pentru Europa, deoarece state considerate sărace după standardele europene devin economii emergente, deci concurente la atragerea de investiţiile străine. Pe de cealaltă parte, evoluţia acestor economii înseamnă pieţe în creştere care au nevoie de produse, servicii, îndrumare şi tehnologie străină, relatează Ziarul Financiar.
Fiind forța dominantă din ECOWAS, Nigeria depășește România și se clasează mai bine decât Olanda din punct de vedere economic în funcţie de paritatea puterii de cumpărare la nivel mondial. Blocul economic african a amânat de mai multe ori introducerea monedei unice proprii, inclusiv anula cesta, când planurile au fost date peste cap din cauza pandemeiei de COVID-19.
În urmă cu doi ani, Alassane Ouattara, preşedintele Coastei de Fildeş, a anunţat redenumirea CFA în „eco“, stârnind nemulţumirea naţiunilor vorbitoare de engleză din ECOWAS. În prezent, UE are rute comerciale deschise către Africa. Mai multe decât atât, presa internațională afirmă un parteneriat economic între statele europene care fac parte din UE și 52 de state africane.