Veniturile înregistrate de bănci de pe urma dobânzilor la credite au scăzut cu 4,7% în primul trimestru al acestui an, rezultând 4,67 miliarde de lei. Cheltuielile cu dobânzile remunerate de bancheri pentru depozite au fost de doar 809,6 miliarde de lei, de 5,8 ori mai mici decât încasările din dobânzile la credite în T1/2021, relatează Ziarul Financiar.
Veniturile nete obținute din dobânzi și totodată cea mai importantă resursă de profit a băncilor, au scăzut cu 2%, până la 3,86 miliarde de lei, în condiţiile în care creditarea a crescut cu un ritm mediu de 5,7%, potrivit unui raport oficial transmis de BNR. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, veniturile nete obținute din dobânzi creşteau cu aproximativ 8%, în timp ce creditarea avansa cu un ritm de peste 7%.
În ultimul timp, băncile au redus atât dobânzile la credite cât și pe cele la depozite, însă cu un ritm mai alert în ceea ce privește dobânzile remunerate la economiile clienţilor.
Banca Transilvania, BCR şi BRD-SocGen se clasează în topul celor mai mari bănci din sistem și au înregistrat T1/2021 venituri nete de de 1,73 miliarde de lei din dobânzi, în scădere cu 2,1% față de încasările obținute din dobânzi din aceeaşi perioadă a anului trecut.
Potrivit datelor analizate de Ziarul Financiar, totalul de venituri nete rezultate din dobânzi încasate de cele trei bănci reprezintă 45% din încasările nete din dobânzi la nivelul întregului sistem bancar în primul trimestru al lui 2021.