„Am lansat cel mai mare program de finanțare din fonduri europene în valoare de 2,82 miliarde euro, dar ne trebuie specialiști! Partea de construcții este un motor al economiei fără de care nu putem să mergem mai departe”, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației la ConstructFEST 2022
Târgul european ConstructFEST, ediția a V-a, organizat de Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB) împreună cu consorțiul universitar European EU-CONEXUS, și-a deschis luni porțile în prezența reprezentanților autorităților publice, mediului academic și a celor mai importante companii din industrie. Evenimentul are ca scop conștientizarea și consolidarea rolului inginerului constructor în dezvoltarea durabilă globală.
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a fost prezent la festivitatea de deschidere din cadrul UTCB și a declarat că există sume importante alocate pentru proiecte de dezvoltare urbană sustenabilă, reglementări și norme tehnice. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației are în plan să aloce fonduri tot mai multe pentru proiecte, dar pentru implementarea acestora este o nevoie acută și crescută de specialiști în construcții.
ConstructFEST, eveniment ce se desfășoară în format fizic, dar și hibrid, vine în sprijinul noilor generații de specialiști din domeniul construcțiilor. Pe parcursul celor cinci zile elevii și studenții au ocazia să descopere oportunitățile pe care le oferă industria și meseria de inginer constructor, fiind împreună cu angajatorii, fie că e vorba de autorități publice locale sau centrale, industrie sau asociații profesionale, și cu universități europene de top din cadrul consorțiului EU-CONEXUS.
„În România avem de-a face cu o dezvoltare amplă a infrastructurii și a tuturor componentelor ce țin de construcții, fie că vorbim de autostrăzi, drumuri, fie că vorbim de clădiri, monumente, rețele de utilități. Industria construcțiilor este în plină efervescență, astfel că nevoia de specialiști în acest domeniu este ridicată, iar nevoia de adaptare la noile concepte de automatizare, digitalizare și robotizare va fi din ce în ce mai mare. Tradiția evenimentelor ConstructFEST este importantă pentru breasla noastră, a constructorilor, deoarece astfel reușim să le arătam viitorilor ingineri că pot avea un viitor frumos.”, a declarat Cristian Erbașu – Director General, Construcții Erbașu și Președinte al Federației Patronatelor Societăților din Construcții
Studenții pot participa la Târgul Companiilor și Târgul Universităților, acolo unde pot aplica pentru programele de internship ale industriei și pentru oportunitățile academice oferite de EU-CONEXUS, având posibilitatea de a obține informații în timp real.
„Experiența ediției anterioare ne-a arătat un interes crescut din partea studenților pentru ingineria modernă, întrepătrunsă cu tehnologia, digitizarea și automatizarea procesului de proiectare și urmărire a execuției. Drept urmare, în cadrul programelor de practică și internship dorim să le arătăm studenților cum implementăm procesele BIM în proiectele Design & Build, care este importanța CDE (Common Data Environment) și ce înseamnă o echipa unită. Invităm studenții UTCB să ne viziteze standul la ConstructFEST 2022 și să descopere cum facem proiectarea la puterea BIM. Garantăm experiențe pe bune.”, a declarat Gabriel Marcu, Director Tehnic în cadrul Leviatan Design
Cele mai noi date și studii, teme de actualitate și subiecte de interes privind digitalizarea sectorului de construcții din România, eficiența energetică a clădirilor și măsurile necesare pentru protecția împotriva hazardurilor naturale vor fi abordate în cadrul dezbaterilor și meselor rotunde susținute de profesioniști în domeniu.
„Inovația în inginerie se face colaborativ între mediul academic şi mediul economic, cele două entități nu pot funcționa eficient individual. ConstructFEST a reușit într-un interval foarte scurt de timp să construiască un pod între industrie și mediul academic, un pod construit pentru toți inginerii în devenire, un pod pe care industria are obligația morală să-l îmbunătățească şi în caz de nevoie, să-l consolideze.”, a declarat Ing. Marinoiu Marian, Cross Structural Design.
Toate inițiativele derulate în cadrul evenimentului pun accent pe dezvoltarea calității educației prin abordări inovative și prin cooperarea permanentă cu toți partenerii din industrie implicați.
„Dragi studenți! Azi este cel mai bun moment în care să începem să construim viitorul, e cel mai bun moment sa ne descoperim reciproc. Noi am creat cadrul, voi veniți cu pregătirea academică, intuiția și inteligența. ConstructFEST este o excelentă oportunitate pentru a pune în legătură studenții, absolvenții cu viitorii angajatori. Haideți să ne cunoaștem!”, a declarat Gheorghe Boeru, Președinte Romair Consulting.
Partenerii care s-au alăturat demersului nostru:
Construcții Erbașu S.A, Leviatan Design, Cross Structural Design, Henkel, Romair Consulting, Magnum Concrete Structure, Holcim, Concelex, Popp&Asociații, Allied Engineers, PORR Construct, Strabag, TPF Inginerie, HeidelbergCement România, OVI Group, Aduro, IMSAT, Viacon, Metroul S.A, Arcadia, Trust Engineering Group, Procema, ALLBIM.net, BOG’ART, Saint-Gobain, Viarom, Carmistin.
Pentru mai multe informații legate de ConstructFEST, vă rugăm accesați: https://constructfest.ro/