Peste 300 de companii internaționale și-au retras activitatea din Rusia 

După ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei pe 24 februarie 2022, marile companii au continuat să se retragă masiv din Rusia. Printre acestea, se numără McDonald’s, KFC, iar Coca-Cola și Pepsi au anunțat că renunță la afacerile de pe teritoriul țării. De partea cealaltă, guvernul rus pregătește o lege prin care să naționalizeze fabricile și magazinele acestor companii pentru a continua să producă bunurile respective.

Rubla rusă a atins recorduri minime pe 28 februarie 2022, după ce mai multe țări, inclusiv Statele Unite, Uniunea Europeană, Regatul Unit, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Australia, Noua Zeelandă și Elveția, au început să intensifice sancțiunile împotriva Moscovei din cauza invaziei sale asupra Ucrainei. Aceste sancțiuni au oprit instituțiile financiare majore ale lui Putin de pe piețele occidentale și au făcut aproape imposibilă desfășurarea afacerilor în Rusia.

În acest context, mai multe companii au început să-și oprească activitatea din Rusia. Până pe 28 februarie, câteva zeci de companii și-au anunțat plecarea din țară. Cu toate acestea, pe măsură ce presiunea publică a continuat să crească, numărul a crescut vertiginos, deoarece multe dintre acestea se temeau de efectul pe care l-ar fi putut avea asocierea cu Rusia asupra imaginii lor corporative. Pe lângă sancțiunile menționate mai sus, inversarea a trei decenii de investiții a avut un impact semnificativ asupra Rusiei. 

Companii care reduc operațiunile rusești 

Conform listei întocmite de Jeffrey Sonnenfeld și echipa sa de cercetare de la Yale Chief Executive Leadership Institute, la 10 martie 2022, circa 325 de companii fie și-au suspendat activitatea, fie și-au redus relațiile cu Rusia. Pe lângă mai multe bănci, burse de valori și alte întreprinderi financiare proeminente, această listă include 10 dintre cele mai mari companii din lume după venituri:

Amazon: 457 de miliarde de dolari

Apple: 378 de miliarde de dolari 

Volkswagen: 303 miliarde de dolari 

Toyota Motor: 291 de miliarde de dolari 

Samsung Electronics: 279 de miliarde de dolari  

Alfabet: 257 miliarde USD

Grupul Mercedes-Benz: 194 de miliarde de dolari

BP: 183,5 miliarde de dolari

Royal Dutch Shell: 183,2 miliarde de dolari

ExxonMobil: 181 de miliarde de dolari

Măsura în care aceste companii s-au distanțat de Rusia variază. Foarte mulți fie au părăsit țara complet, fie au suspendat toate operațiunile, vânzările, serviciile sau expedițiile. Există și alți producători pe această listă care au suspendat doar o parte din relațiile lor cu Rusia sau care au promis să nu se angajeze în afaceri sau investiții noi. 

De asemenea, Sonnenfeld și echipa sa au identificat 37 de companii care încă au o expunere semnificativă în Rusia și care poate include un număr mare de angajați/locații cu sediul în Rusia și/sau țara care reprezintă un procent semnificativ din venituri. 

Sursă: investopedia.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>