Influența Blockchain asupra consumului de energie 

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu termenul „blockchain” utilizat în numeroasele știri despre Bitcoin și alte criptomonede noi, acesta reprezintă modul în care astfel de monede digitale urmăresc deținerea și schimbul de unități valutare – un sistem de registru sigur și transparent pe care toți participanții îl pot vedea și utiliza pentru a-și urmări propriile active. 

Banii nu sunt singurul activ care poate fi urmărit și schimbat folosind blockchain și aici se află potențialul real al tehnologiei – în explorarea și dezvoltarea modalităților în care poate fi folosit pentru a gestiona orice, de la cercetarea medicală la donațiile caritabile. Sectorul energetic este deosebit de pregătit pentru astfel de inovații. 

Inovația energetică este o problemă de viață sau de moarte 

Nu este o exagerare să spunem că mersul lucrurilor de astăzi se bazează literalmente pe infrastructura care ne permite să accesăm puterea necesară de a conduce totul. Dacă această rețea ar fi grav deteriorată sau distrusă, nu numai că s-ar pierde tehnologia superioară, cum ar fi rețelele de computere și sistemele de telefonie, ci majoritatea dintre noi nu ne-am mai putea încălzi casele, nu am mai putea depozita sau găti alimente în siguranță – infrastructură deja depășită care se bazează pe o tehnologie veche de peste un secol. 

Pentru ca civilizația să continue să supraviețuiască și să crească, avem nevoie de modalități actualizate de a genera, distribui și consuma energie. Pentru a face sistemul mai sigur de dezastre și sabotaj fizic, acesta trebuie să fie mult mai descentralizat. De asemenea, trebuie să fie mai protejat de atacurile cibernetice. Tehnologia blockchain poate juca un rol important în satisfacerea acestor nevoi. 

Blockchain pentru securitate cibernetică 

Criptomonedele bazate pe blockchain vin la pachet cu cele mai înalte niveluri de criptare și protecție împotriva falsificării pentru a menține încrederea investitorilor. Pe măsură ce monedele câștigă acțiune și se confruntă cu testele reale ale securității lor, tehnologia blockchain continuă să fie mai robustă și mai capabilă să reziste atacurilor. Astfel, utilizarea blockchain-ului pentru a rula totul, de la distribuția în rețea la controlul consumului până la colectarea plăților, va consolida sistemul și îl va face mai puțin vulnerabil.

Există un drum lung de parcurs pe acest front, dar cercetarea se arată promițătoare, iar programele pilot sunt deja explorate pentru adaptări incrementale ale blockchain-ului în aplicațiile energetice. 

Tehnologie Blockchain pentru producție descentralizată 

Formele mai vechi de generare a energiei bazate pe petrol, gaze naturale și cărbune, prin natura lor, depind de un sistem extrem de centralizat de producție și distribuție. Oamenii nu își pot extrage propriul cărbune sau rafina propriul țiței. Pe măsură ce producția de energie regenerabilă continuă să devină mai ieftină și mai accesibilă, oamenii și întreprinderile individuale vor putea folosi energia solară, eoliană sau alte mijloace pentru a-și produce propria energie. 

În plus, aceste companii vor produce adesea mai multă energie decât pot folosi în scopuri proprii, permițându-le să vândă excesul de capacitate altora. Acest lucru se întâmplă deja pe o bază limitată, cum ar fi atunci când utilizatorii de energie solară alimentează producția în exces în rețea în schimbul reducerilor sau plăților de la furnizorul local de utilități. Dar, pe măsură ce mai mulți oameni au acces la producția de surse regenerabile, coordonarea distribuției și a plăților va deveni mult mai complexă. 

Blockchain oferă o modalitate de a gestiona acest lucru prin registre de credite energetice bazate pe producția și consumul individual. Tehnologia este și mai promițătoare pentru țările în curs de dezvoltare. Lipsa unei infrastructuri mari, dar depășite din punct de vedere tehnologic, de livrare a energiei ar putea fi o binecuvântare mascată, deoarece aceste țări și regiuni pot sări direct în producția de energie curată și descentralizată. 

Creditele energetice bazate pe blockchain vor permite indivizilor și grupurilor din acele zone să își înființeze propriile utilități locale pentru a genera energie pentru uz propriu și pentru a vinde vecinilor. Tehnologia va facilita, de asemenea, donatorilor din alte țări să ajute la finanțarea proiectelor prin organizații caritabile, ONG-uri sau chiar microfinanțare peer-to-peer.

Aceste idei nu fac decât să curețe suprafața modurilor în care tehnologia blockchain poate oferi o cale către evoluțiile viitoare în sectorul energetic. Pe măsură ce tehnologia este adaptată și rafinată în diferite utilizări, vor apărea și mai multe posibilități. 

Sursă: walterschindler.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>