Ce este inflația? 

Inflația este asociată cu scăderea puterii de cumpărare a unei anumite monede în timp. O estimare cantitativă a ritmului cu care are loc scăderea puterii de cumpărare poate fi reflectată în creșterea nivelului mediu al prețului unui coș de bunuri și servicii selectate într-o economie pe o anumită perioadă de timp. Creșterea nivelului general al prețurilor, adesea exprimată în procente, înseamnă că o unitate monetară cumpără mai puțin decât în perioadele anterioare. Inflația poate fi contrastată cu deflația, care apare atunci când puterea de cumpărare a banilor crește și prețurile scad.  

Înțelegerea inflației 

Deși este ușor să măsurați modificările de preț ale produselor individuale în timp, nevoile umane se extind dincolo de unul sau două astfel de produse. Persoanele fizice au nevoie de un set mare și diversificat de produse, precum și de o serie de servicii pentru a trăi o viață confortabilă. Acestea includ mărfuri ca de exemplu cereale alimentare, metale, combustibil,  electricitate, transport și servicii de precum asistența medicală, divertismentul și forța de muncă. 

Inflația urmărește să măsoare impactul general al modificărilor prețurilor pentru un set diversificat de produse și servicii și permite o reprezentare unică a valorii creșterii nivelului prețurilor bunurilor și serviciilor într-o economie pe o perioadă de timp. Pe măsură ce moneda își pierde din valoare, prețurile cresc. Această pierdere a puterii de cumpărare are un impact asupra costului general al vieții pentru publicul comun, ceea ce duce în cele din urmă la o decelerare a creșterii economice. Opinia consensuală din rândul economiștilor este aceea că inflația susținută apare atunci când creșterea ofertei monetare a unei națiuni depășește creșterea economică. 

Pentru a combate acest lucru, autoritatea monetară corespunzătoare a unei țări, cum ar fi banca centrală, ia măsurile necesare în gestionarea ofertei de bani și credit cu scopul de a menține inflația în limite permise și buna funcționare a economiei. Teoretic, monetarismul este o teorie populară care explică relația dintre inflație și masa monetară a unei economii. De exemplu, în urma cuceririi spaniole a imperiilor aztec și inca, cantități masive de aur și în special argint s-au revărsat în economiile spaniole și în alte economii europene. 

Deoarece masa monetară a crescut într-un ritm rapid, valoarea banilor a scăzut, contribuind la creșterea rapidă a prețurilor. Inflația este măsurată într-o varietate de moduri, în funcție de tipurile de bunuri și servicii luate în considerare și este opusul deflației, care indică o scădere generală a prețurilor atunci când rata inflației scade sub 0%. 

Controlul inflației 

Autoritatea de reglementare financiară a unei țări își asumă responsabilitatea de a ține sub control inflația. Se realizează prin implementarea măsurilor prin politica monetară, care se referă la acțiunile unei bănci centrale sau ale altor comitete care determină dimensiunea și ritmul de creștere a masei monetare. 

În Statele Unite ale Americii, de exemplu, obiectivele politicii monetare ale Fed includ rate ale dobânzilor moderate pe termen lung, stabilitatea prețurilor și ocuparea forței de muncă maximă, iar fiecare dintre aceste obiective este menit să promoveze un mediu financiar stabil. Rezerva Federală comunică în mod clar obiectivele de inflație pe termen lung pentru a menține o rată constantă, considerată benefică economiei. 

Stabilitatea prețurilor – sau un nivel relativ constant al inflației – permite companiilor să planifice viitorul, deoarece știu la ce să se aștepte. Fed consideră că acest lucru va promova ocuparea maximă a forței de muncă, care este determinată de factori non-monetari care fluctuează în timp și, prin urmare, sunt supuși modificărilor. Din acest motiv, Fed nu stabilește un obiectiv specific pentru ocuparea forței de muncă maximă și este determinat în mare măsură de evaluările angajatorilor. Ocuparea maximă nu înseamnă șomaj zero, deoarece în orice moment există un anumit nivel de volatilitate pe măsură ce oamenii pleacă și încep noi locuri de muncă. 

De asemenea, autoritățile monetare iau măsuri excepționale în condiții extreme ale economiei. De exemplu, în urma crizei financiare din 2008, Fed a menținut ratele dobânzilor aproape de zero și a urmat un program de cumpărare de obligațiuni numit relaxare cantitativă. Unii critici ai programului au susținut că ar provoca o creștere a inflației în dolarul american, dar inflația a atins vârful în 2007 și a scăzut constant în următorii opt ani. 

În consecință, factorii de decizie din SUA au încercat să mențină inflația constantă la aproximativ 2% pe an. Banca Centrală Europeană a urmărit, de asemenea, relaxarea cantitativă agresivă pentru a contracara deflația din zona euro, iar unele locuri au înregistrat rate negative ale dobânzii, din cauza temerilor că deflația ar putea pune stăpânire în zona euro și duce la stagnare economică.

Sursă: investopedia.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>