Top 5 țări care produc cel mai mult dioxid de carbon (CO2) 

Dioxidul de carbon (CO2) este un gaz inodor extrem de important pentru menținerea vieții pe Pământ, însă o concentrație excesivă poate perturba echilibrul natural al temperaturii în atmosferă și poate duce la încălzirea globală.  

Concentrația de CO2 a crescut în special ca urmare a Revoluției Industriale și a creșterii exponențiale a activităților de producție din întreaga lume. Defrișarea, agricultura și utilizarea combustibililor fosili sunt sursele primare ale dioxidului de carbon. Conform celor mai recente date de la Global Carbon Project, primele cinci țări care au produs cel mai mult CO2 sunt China, Statele Unite, India, Rusia și Japonia. 

1. China 

China este cel mai mare emițător de dioxid de carbon din lume, cu 9,9 miliarde de tone metrice în 2019. Aproximativ 58% din energia totală generată de China pe parcursul anului a provenit numai din cărbune. Fiind bogat în carbon, arderea unor cantități mari în centralele electrice și industriale din China au eliberat cantități uriașe de CO2 în atmosferă.

De asemenea, China este unul dintre cei mai mari importatori de petrol, ceea ce contribuie la creșterea emisiilor de CO2 prin utilizarea autovehiculelor. China intenționează să își reducă dependența de cărbune și să scadă poluarea generală în orașele mari în viitor, prin generarea de energie electrică folosind centrale nucleare, surse regenerabile de energie și gaze naturale. 

2. Statele Unite ale Americii 

SUA este al doilea cel mai mare emițător de CO2, cu aproximativ 4,7 miliarde de tone metrice de emisii de dioxid de carbon în 2019. Cele mai mari surse de emisii de CO2 au rezultat din transporturi și industrie. Deși guvernul Statelor Unite și-a asumat eforturile de a reduce dependența de cărbune pentru generarea de energie electrică, țara a devenit un mare producător de țiței. 

Economia de la nivelul Statelor Unite este, de asemenea, puternic influențată și de sectorul transporturilor, care arde cantități masive de petrol pentru camioane, nave, trenuri și avioane. Consumatorii americani depind în special de mașinile lor ca mijloc principal de transport, iar acest lucru contribuie, de asemenea, la amprenta de CO2 prin benzina și motorina. 

Un alt contribuitor la emisiile de CO2 din SUA este industria, care arde combustibili fosili pentru energie. Mai mult decât atât, sectorul chimic folosește diverse reacții chimice necesare pentru a produce mărfuri din materii prime, care în timpul procesului emit CO2. 

3. India 

India este al treilea cel mai mare emițător de CO2 din lume, cu aproximativ 2,3 miliarde de tone metrice de CO2 în 2019. Pe măsură ce economia țării a început să dezvolte calea urbanizării și industrializării, consumul de combustibili solizi, cum ar fi cărbunele, a crescut vertiginos. 

Minele de cărbune sunt abundente în India, motiv pentru care materia primă este în general mai ieftin în țară decât petrolul și gazul importat. Se preconizează că economia indiană își va crește dependența de cărbune ca principală sursă de energie pentru pentru alimentarea industriei grele și pentru obținerea electricității. Amprenta de CO2 a Indiei va crește cu siguranță în viitor. 

4. Federația Rusă 

Rusia este al patrulea cel mai mare contributor la emisiile de CO2 din lume, cu 1,6 miliarde de tone metrice în 2019. Deține unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze naturale, reprezentând, totodată, sursa primară de energie a țării. Cărbunele, care este utilizat pe scară largă atât în industriile de bază, cât și în industriile chimice contribuie, de asemenea, la totalul emisiilor de CO2 al Rusiei.

5. Japonia 

Japonia este al cincilea cel mai mare emițător de CO2 la nivel mondial, producând 1,1 miliarde de tone metrice de dioxid de carbon în 2019. Pentru obținerea energiei electrice, arhipelagul se bazează în mare măsură pe arderea gazelor naturale și a cărbunelui. După închiderea reactoarelor din Fukushima în 2011, dependența de combustibilii fosili a crescut și mai mult. Pe măsură ce Japonia își redeschide centralele nucleare, amprenta sa de CO2 se poate stabiliza în viitor. 

Sursă: investopedia.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>