Sustenabilitate – investiție în vehicule electrice și transport ecologic

În timp ce Tesla și-a câștigat pe merit reputația de lider în domeniu, au existat progrese rapide în tehnologie, precum și o prioritizare globală a reducerii emisiilor. În prezent există mai multe modalități de a obține expunere la vehiculele electrice și la transportul ecologic decât în 2008, atunci când Tesla lansa primul vehicul electric. 

Acest articol analizează spectrul abordărilor investiționale, de la cumpărarea directă de acțiuni ale producătorilor de vehicule electrice până la rute mai indirecte, cum ar fi investiția în producătorii de materiale sau componente cheie.

Investitorii care doresc să câștige expunere în segmentele vehiculelor electrice pot apela la diverse tipuri de companii pe bursa majoră. Gama de opțiuni variază de la producători de automobile electrice pure-play la producători de componente integrale utilizate la crearea vehiculelor.

Producători de vehicule electrice Pure-Play

Există puține companii de automobile cotate la bursă care se concentrează strict pe producția de vehicule electrice, dar numărul este în creștere. Din nou, cea mai populară este Tesla, care a anunțat un număr record de livrări trimestriale de 308.600 de mașini electrice în T4 2021. Anul trecut, compania a livrat 936.172 de vehicule, în timp ce Elon Musk a declarat că vrea să crească volumul vânzărilor de vehicule 20 de milioane anual în următorii nouă ani.

Tipul de leadership și inovație demonstrat de Tesla în ultimii ani este un motiv clar pentru care face parte din aproape fiecare discuție legată de viitorul vehiculelor electrice. Alte exemple de producători de vehicule electrice pure-play includ, dar nu se limitează la, Rivian Automotive, NIO și Lucid Group. 

Producători de automobile consacrați 

Marii producători de automobile s-au adaptat rapid la trecerea către mobilitatea electrică și devin rapid jucători dominanți în acest segment. 

În ianuarie 2021, General Motors (GM) și-a anunțat planurile de a fi neutru în ceea ce privește emisiile de carbon până în 2040 și s-a angajat să respecte obiective bazate pe știință pentru a atinge neutralitatea acestuia. Compania a anunțat că, în următorii cinci ani, va investi 27 de miliarde de dolari în dezvoltarea și producția de vehicule electrice și autonome. Banii vor fi direcționați către dezvoltarea continuă a tehnologiei bateriilor, facilităților de actualizare și diferitelor componente de producție.

BMW Group (BMWYY), intenționează să aibă 13 vehicule complet electrice disponibile până în 2023, iar acest lucru înseamnă că 25% din mașinile BMW Group vor fi livrate ca vehicule electrice până în 2025 – un număr care va crește cu 50% în 2030, potrivit companiei. BMW va încerca să construiască 10 milioane de vehicule electrice în următorii 10 ani.

Toyota Motors (TM) urmărește să investească aproximativ 35 de miliarde de dolari în vehicule electrice alimentate cu baterii și să lanseze 30 de modele până în 2030. Compania aspiră să crească vânzările globale de vehicule electrice alimentate cu baterii cu 3,5 milioane de unități pe an până în 2030.

Ford Motor Company (F) adaptează, de asemenea, o abordare a vehiculelor electrice și va investi 22 de miliarde de dolari în electrificare până în 2025. Pe lângă diferitele produse disponibile în prezent, cum ar fi camioneta Mustang Mach-E și E-Transit complet electrică, piața devine și mai încântată de lansarea modelului F-150 Lightning, care urmează să sosească în primăvara acestui an. 

Aplicarea tehnologiei electrice la vehicule mai grele, cum ar fi camioanele și autobuzele, se află încă în stadii incipiente, dar acest tip de anunț este un indiciu timpuriu că schimbarea a început. În același timp, planurile de lansare a producției de mare volum a camionului cibernetic Tesla au fost amânate până în 2023.

Componente integrale pentru producția de vehicule electrice 

Există o multitudine de moduri indirecte de a obține expunere la producția de vehicule electrice. Câteva exemple includ cipuri semiconductoare, senzori de detectare și de măsurare a luminii, baterii și diferitele materiale necesare pentru ca totul să funcționeze perfect împreună. Mergând mai jos în lanțul de aprovizionare, investitorii ar putea chiar să fie interesați să adauge expunerea la minerii de litiu și cobalt, deoarece aceste metale joacă un rol cheie în tehnologia actuală a bateriilor. 

Infrastructură 

Având în vedere numărul de vehicule electrice care vor circula în următoarele decenii, este important să recunoaștem oportunitățile de investiții care există atunci când vine vorba de rolul sau stațiile de încărcare și diversele soluții de management al energiei – disponibile în prezent sau în curs de dezvoltare. 

Rețeaua ETF 

Investitorii care caută o expunere diversă în industria vehiculelor electrice ar putea fi interesați de unul dintre fondurile tranzacționate la bursă disponibile în prezent. În funcție de obiectivele investitorilor, ETF-urile pot varia de la cele care se concentrează strict pe vehiculele electrice și pe componentele lor integrale până la cele care se axează mai mult pe tehnologii inovatoare. 

Pentru scopuri ilustrative, iată un eșantion de ETF-uri disponibile în prezent: 

  • Global X Autonomous & Electric Vehicles ETF (DRIV) 
  • iShares Self-Driving EV and Tech ETF (IDRV)  
  • KraneShares Electric Vehicles and Future Mobility Index ETF (KARS) 
  • Global X Lithium & Battery Tech ETF (LIT) 
  • SPDR S&P Kensho Smart Mobility ETF (HAIL) 

Vehiculele electrice există deja de ceva timp, dar concurența sporită, schimbările rapide ale tehnologiei și prioritățile guvernamentale actuale sugerează că viitorul transportului este, fără îndoială, electric. Investitorilor li se prezintă o multitudine de modalități de a obține expunere la vehiculele electrice și la transportul ecologic. 

Sursă: investopedia.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>