Investițiile în energie regenerabilă poate fi una dintre numeroasele modalități de a ne proteja planeta de ravagiile schimbărilor climatice. Totodată, să nu uităm că sustenabilitatea rămâne un factor esențial în viitorul economiei mondiale. Acest articol tratează câteva aspecte esențiale precum: tipuri de energie regenerabilă, inclusiv energia solară și eoliană, cum să începeți să investiți în energie regenerabilă și prognoze asupra sectorului pentru următorii ani.
Creșterea energiei regenerabile
Până în 2050, se preconizează că aproximativ jumătate din producția globală de energie va proveni din surse regenerabile, cum ar fi energia eoliană și solară, potrivit Administrației de Informații privind Energiile din SUA. Această schimbare necesită cantități uriașe de investiții energetice. Și există deja dovezi care arată că cele mai mari companii energetice din Marea Britanie au început deja să facă demersuri în acest sens.
Shell, de exemplu, o companie multinațională anglo-olandeză de petrol și gaze cu sediul în Haga, a cheltuit aproximativ 1,4 miliarde de lire sterline din 2016 pentru a investi în energie regenerabilă. Investitorii instituționali, cum ar fi marile fonduri de pensii, alocă, de asemenea, sume mari de bani în acest sector.
Tipuri de energie regenerabilă
Industriile vor avea nevoie de mai multe tipuri de energie regenerabilă pentru a satisface cererea globală, marii finanțatori având posibilitatea de a investi în toate sectoarele. Iată câteva dintre cele mai comune forme de a genera energie verde. În total, acestea reprezintă aproape o treime din producția de energie din Marea Britanie.
Energie solară: este recoltată prin diverse tehnologii, inclusiv panouri solare, fie în case individuale, fie în ferme solare mari. Energia solară reprezintă acum aproximativ 4% din energia electrică a Regatului Unit, considerată una dintre țările care se apropie tot mai mult de atingerea obiectivelor.
Energie eoliană: turbinele eoliene, atât pe țărm, cât și în larg, contribuie cu aproximativ un sfert din necesarul de electricitate al Regatului Unit. Marea Britanie este liderul mondial în parcuri eoliene offshore, cu o capacitate mai mare decât orice altă țară.
Energia hidraulică: cunoscută și sub numele de hidroenergie, contribuie cu 2,2% din necesarul de energie electrică al Regatului Unit.
Este energia regenerabilă o investiție bună?
Lumea are nevoie de cantități uriașe de energie verde pentru a înlocui combustibilii fosili ca sursă de energie, iar cercetările tind să justifice cu atât mai mult investițiile în energie eoliană și solară. Cu toate acestea, există și factori care te face să te întrebi dacă susținerea energiei regenerabile cu capitalul propriu este cea mai bună decizie pentru tine. Printre aceștia se numără sănătatea economiei globale, reglementările și politicile locale.
Când economia globală este puternică, cererea de energie și prețul acesteia cresc, ceea ce înseamnă că valoarea companiilor producătoare de energie începe să atingă un alt nivel. Business-urile verzi sunt, de asemenea, afectate de reglementările și politicile diferitelor companii din întreaga lume. Guvernele pot impune ca o anumită cantitate de energie să fie regenerabilă sau să penalizeze companiile care folosesc combustibili fosili, beneficiind astfel afacerile ecologice.
Pot alege, de asemenea, să retragă stimulentele ecologice, împingând prețurile la un nivel mai jos. Puterea financiară a companiilor individuale este, de asemenea, importantă pentru investitori. Cele cu bilanțuri slabe se pot lupta chiar și într-un sector în creștere precum energia verde. De aceea este important să cercetăm diferitele moduri de a investi în energie regenerabilă înainte de a lua o decizie.
De ce să investești în energie regenerabilă?
Iată o listă cu cele mai bune motive pentru care ar trebui să investești într-o sursă regenerabilă de energie:
Este etic și oferă posibilitatea de a investi în conformitate cu valorile tale – sectorul se află în fruntea dezvoltării tehnologice. Celulele solare mai eficiente, ca de exemplu cele bazate pe structura „perovskit”, este doar un exemplu de cercetare de ultimă oră care duce la descoperiri profitabile în creșterea capacității de generare.
Beneficiază de sprijinul guvernului mondial, inclusiv de angajamentele multor țări de a-și reduce amprenta de carbon – necesitând o utilizare mai mare a energiei regenerabile. Aceasta ar putea stimula economia prin crearea de locuri de muncă în zonele rurale și scăderea importurilor de combustibili.
Cum să investești în energie regenerabilă?
Există mai multe moduri de a investi în energie regenerabilă. Acestea variază de la cumpărarea de acțiuni, la companii individuale și până la investiții în fonduri în care randamentele reproduc performanța unui indice bursier specializat în domeniul energiei curate. Iată o parte dintre posibilitățile de investiție:
1. Investiții directe în proiecte de energie regenerabilă
Luarea unei participații dintr-un nou proiect de ferme eoliene sau de energie solară stabilește o legătură foarte clară între banii tăi și beneficiile pe care le oferă. Firmele de finanțare etică precum Abundance și Triodos oferă investitorilor șansa de a finanța dezvoltări precum panouri solare pentru școli sau ferme solare montate la sol – investiții energetice pe termen foarte lung.
Înainte de a investi într-un proiect, asigurați-vă că firma prin care investiți este reglementată de Autoritatea de Conduită Financiară (FCA). Acest lucru vă oferă o anumită protecție împotriva vânzării greșite. Puteți verifica dacă o companie este autorizată în registrul de servicii financiare al FCA, folosind adresa și numele sediului social al firmei.
2. Investește în fonduri tranzacționate la bursă
Fondurile tranzacționate la bursă (ETF) imită mișcarea prețului anumitor coșuri de acțiuni, cum ar fi FTSE 100. Acestea vă permit să obțineți expunere la un portofoliu divers de acțiuni lichide, ceea ce înseamnă că le puteți cumpăra și vinde cu ușurință. În sectorul energiei regenerabile, există ETF-uri care urmăresc o serie de indici, cum ar fi Indicele S&P Global Clean Energy sau Indicele Nasdaq Clean Edge Green Energy.
Deși pot fi o modalitate foarte ușoară de a obține expunerea la aceste tipuri de companii, este important să înțelegeți care sunt taxele și exact ce urmăresc înainte de a investi. O parte dintre acestea dețin acțiunile pe care le urmăresc (ETF-uri susținute fizic), în timp ce altele sunt cunoscute ca ETF-uri „sintetice”. Este posibil să nu urmărească un indice exact, deoarece se bazează pe instrumente financiare și pe un număr de contrapărți pentru a încerca să reproducă performanța.
3. Cumpărați stocuri de energie regenerabilă
Investiția în acțiuni individuale este o altă modalitate de a obține expunere la acest sector. Acestea pot fi companii care produc energie prin turbine eoliene sau celule solare sau pot produce metale și alte mărfuri necesare pentru a se asigura că produsele pot fi dezvoltate. Tranzacționarea de participații este relativ ușoară. Cu toate acestea, investițiile ar trebui privite ca o acțiune pe termen lung. Este important să nu vă puneți toate ouăle într-un singur coș, deoarece valoarea și prețurile acțiunilor companiilor individuale pot fi volatile.
Sursă: thetimes.co.uk