Înțelegerea diferitelor tipuri de acțiuni în care poți să investești 

Investiția la bursă a reprezentat una dintre cele mai importante căi către succesul financiar. Este important ca investitorii să cunoască diferitele tipuri de acțiuni disponibile, să înțeleagă caracteristicile unice ale acestora și să poată determina când pot reprezenta o investiție potrivită. Iată care sunt principalele tipuri de acțiuni pe care ar trebui să le cunoașteți. 

Acțiuni comune și preferate

Majoritatea acțiunilor în care oamenii investesc sunt acțiuni comune. Acestea reprezintă proprietatea parțială într-o companie, acționarii având dreptul de a primi o cotă proporțională din valoarea oricăror active rămase în cazul în care compania este dizolvată. Acțiunile comune oferă acționarilor un potențial de creștere teoretic nelimitat, dar riscă și să piardă totul dacă compania eșuează fără a mai avea active rămase. 

Acțiunile preferate funcționează diferit, deoarece le oferă acționarilor o preferință față de acționarii obișnuiți pentru a primi înapoi o anumită sumă de bani în cazul în care compania se dizolvă. Acționarii preferați au, de asemenea, dreptul de a primi plăți de dividende înaintea acționarilor comuni. Rezultatul net este că acțiunile preferate ca investiție seamănă adesea mai mult cu investițiile în obligațiuni cu venit fix decât acțiunile ordinare obișnuite. Adesea, o companie va oferi doar acțiuni comune deoarece reprezintă ceea ce acționarii caută cel mai des să cumpere.

Acțiuni cu capitalizare mare, mijlocie și mică

Acțiunile sunt, de asemenea, clasificate după valoarea lor totală, adică după capitalizare de piață. Companiile cu cele mai mari capitalizări de piață sunt numite acțiuni cu capitalizare mare, acțiunile cu capitalizare medie și cu capitalizare mică reprezentând companii succesiv mai mici. 

Nu există o linie precisă care să separe aceste categorii unele de altele, însă există o regulă des folosită care se bazează pe faptul că acțiunile cu capitalizări de piață de 10 miliarde de dolari sau mai mult sunt considerate capitalizări mari, acțiunile cu capitalizări de piață cuprinse între 2 miliarde și 10 miliarde de dolari se califică drept capitalizări medii și acțiunile cu capitalizări de piață sub 2 miliarde de dolari intră în categoria de acțiuni cu capitalizare mică. 

Acțiunile cu capitalizare mare sunt considerate, în general, mai sigure și mai conservatoare ca investiții, în timp ce capitalurile mijlocii și cele mici au o capacitate mai mare de creștere viitoare, dar sunt mai riscante. Cu toate acestea, doar pentru că două companii se încadrează în aceeași categorie nu înseamnă că au altceva în comun ca investiții sau că vor funcționa în moduri similare în viitor. 

Acțiuni interne și internaționale 

Puteți clasifica stocurile în funcție de locul în care se află. Pentru a distinge acțiunile interne din România de acțiunile internaționale, majoritatea investitorilor se uită la locația sediului oficial al companiei. Cu toate acestea, este important să înțelegeți poziția geografică a acțiunilor nu corespunde neapărat locului în care compania își realizează vânzările. În special în rândul marilor corporații multinaționale, poate fi greu de spus din operațiunile de afaceri și valorile financiare dacă o companie este cu adevărat națională sau internațională. 

Acțiuni de creștere și acțiuni de valoare

O altă metodă de clasificare face distincția între două tipuri populare de investiții. Investitorii în creștere tind să caute companii care își văd vânzările și profiturile crescând rapid, în timp ce investitorii de valoare caută companii ale căror acțiuni sunt ieftine, indiferent dacă sunt raportate la egalii lor sau la propriul preț al acțiunilor din trecut.

Acțiunile de creștere tind să aibă niveluri de risc mai ridicate, dar potențialele randamente pot fi extrem de atractive. Acțiunile de creștere au companii care ating o cerere puternică în rândul clienților, în special în legătură cu tendințele pe termen mai lung din întreaga societate care susține utilizarea produselor și serviciilor lor. 

Concurența poate fi, totuși, acerbă și, dacă rivalii perturbă afacerile unei acțiuni de creștere, aceasta poate cădea rapid. Uneori, o încetinire a creșterii este suficientă pentru a scădea brusc prețurile, deoarece investitorii se tem de potențialul de creștere pe termen lung. Acțiunile de valoare, pe de altă parte, sunt văzute ca fiind investiții ceva mai conservatoare. Sunt adesea companii mature, binecunoscute, care au devenit deja lideri în industrie și, prin urmare, nu mai dispun de prea mult spațiu pentru a se extinde în continuare. 

Cu toate acestea, având modele de afaceri fiabile, care au trecut testul timpului, acestea pot fi alegeri bune pentru cei care caută mai multă stabilitate a prețurilor, obținând în același timp unele dintre avantajele expunerii la acțiuni. 

Acțiuni IPO 

IPO-urile sunt acțiuni ale companiilor care au trecut recent la bursă printr-o ofertă publică inițială. Acestea generează adesea mult entuziasm în rândul investitorilor care doresc să intre în cadrul unui concept de afaceri promițător. Însă acestea pot fi și volatile, mai ales atunci când există dezacorduri în cadrul comunității investiționale cu privire la perspectivele lor de creștere și profit. O acțiune își păstrează, în general, statutul de acțiune IPO timp de cel puțin un an și între 2 – 4  ani după ce devine publică. 

Acțiuni cu dividende și acțiuni fără dividende

Multe acțiuni plătesc dividende către acționarii lor în mod regulat. Dividendele oferă un venit valoros pentru investitori, ceea ce face ca acțiunile să fie destul de căutate de anumite cercuri de investiții. Acțiunile fără dividende pot fi în continuare investiții puternice dacă prețurile lor cresc în timp. Unele dintre cele mai mari companii din lume nu plătesc dividende, deși tendința din ultimii ani arată exact opusul. 

Acțiuni de venit 

Acțiunile cu venituri sunt un alt nume pentru acțiunile cu dividende, deoarece veniturile pe care majoritatea acțiunilor îl plătesc vine sub formă de dividende. Cu toate acestea, acțiunile cu venituri se referă și la acțiunile companiilor care au modele de afaceri mai mature și au relativ mai puține oportunități de creștere pe termen lung. Ideale pentru investitorii conservatori care au nevoie să atragă numerar din portofoliile lor de investiții, acțiunile cu venituri sunt favorite printre cei care se află sau se apropie de pensionare. 

Acțiuni ciclice și non-ciclice

Economiile naționale tind să urmeze cicluri de expansiune și contracție, cu perioade de prosperitate și recesiune. Anumite întreprinderi au o expunere mai mare la cicluri de afaceri largi și, prin urmare, investitorii le numesc acțiuni ciclice. Acțiunile ciclice includ acțiuni ale companiilor din industrii precum producția, călătoriile și bunurile de lux, deoarece o recesiune economică poate duce la pierderea capacității clienților de a face achiziții majore rapid. 

Când economiile sunt puternice, o avalanșă a cererii poate face companiile să revină brusc. În schimb, acțiunile non-ciclice, cunoscute și sub denumirea de acțiuni laice sau defensive, nu au fluctuații mari de cerere. Un exemplu ar fi lanțurile de magazine alimentare, pentru că oricât de bună sau deficitară ar fi economia, oamenii mai trebuie să și mănânce. Acțiunile non-ciclice au tendința de a avea performanțe mai bune în timpul recesiunilor pieței, în timp ce acțiunile ciclice au deseori o performanță mai bună în timpul piețelor bull puternice. 

Acțiuni sigure 

Cunoscute și sub denumirea de acțiuni cu volatilitate scăzută, acțiunile sigure funcționează de obicei în industrii care nu sunt la fel de sensibile la schimbarea condițiilor economice. Plătesc adesea și dividende, iar acel venit poate compensa scăderea prețurilor acțiunilor în perioade mai dificile. 

Sectoarele bursiere 

Categoriile de bază cel mai des utilizate includ sectoarele bursiere: 

  • Servicii de comunicare – companii de telefonie, internet, mass-media și divertisment
  • Consumatori discreționari – comercianți cu amănuntul, producători de automobile și companii de hoteluri și restaurante 
  • Produse de consum –  companii de produse alimentare, băuturi, tutun și produse de uz casnic și personale 
  • Energie –  companii de explorare și producție de petrol și gaze, furnizori de conducte și operatori de benzinării 
  • Financiar – bănci, specialiști în finanțare ipotecară și companii de asigurări și brokeraj 
  • Asistență medicală – asigurători de sănătate, companii de medicamente și biotehnologie și producători de dispozitive medicale 
  • Industrial –  companii aeriene, aerospațiale și de apărare, construcții, logistică, mașini și companii feroviare 
  • Materiale – minerit, produse forestiere, materiale de construcții, ambalaje și companii chimice 
  • Real Estate – trusturi de investiții imobiliare și companii de management și dezvoltare imobiliară 
  • Tehnologie – companii de hardware, software, semiconductori, echipamente de comunicații și servicii IT 
  • Utilități –  electricitate, gaze naturale, apă, energie regenerabilă și companii de utilități cu mai multe produse 

Investiții ESG 

Investițiile ESG se referă la o filozofie de investiții care pune accent pe preocupările de mediu, sociale și de guvernare. Chiar dacă o companie generează profit și își crește veniturile în timp, principiile ESG iau în considerare alte impacturi colaterale asupra mediului, angajaților companiei, clienților și drepturilor acționarilor. 

Investitorii care folosesc SRI exclud stocurile companiilor care nu se potrivesc cu cele mai importante valori lor. Cu toate acestea, investițiile ESG au un element mai pozitiv în sensul că, în loc să excludă doar companiile care eșuează testele cheie, încurajează în mod activ investiția în companiile care fac lucrurile cel mai bine. 

Sursă: fool.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>