Cele mai răspândite mituri despre criptomonede 

Criptomonedele au cunoscut o creștere semnificativă a popularității de când au fost introduse pentru prima dată în 2009. Sunt oarecum obscure ca natură și greu de înțeles, motiv pentru care această confuzie aduce la iveală numeroase mituri și zvonuri. Acest articol tratează câteva dintre cele mai comune povești legate despre apariția și modul în care funcționează criptomonedele. 

1. Monedele digitale sunt folosite numai pentru activități ilicite 

Unul dintre cele mai vechi și mai răspândite mituri despre monedele digitale este acela că sunt utilizate pentru activități ilicite. Deși este adevărat că monedele digitale au fost folosite de persoane în scopuri ilegale, precum și de organizații criminale, același lucru s-ar putea spune despre orice altă formă de bani folosită de-a lungul istoriei. 

Potrivit Chainalysis, o companie care asistă anchetatorii în infracțiunile criptomonedei cu analiza datelor blockchain, numărul tranzacțiilor cu criptomonede legate de activități ilicite a scăzut în 2020 (cel mai recent raport) la 0,34% din toate tranzacțiile cu criptomonede. Din acest număr mic de tranzacții, 54% au constat în escrocherii cu criptomonede. 

Este important de reținut că organele de reglementare și comunitatea internațională reprimă utilizarea criptomonedelor de către criminali și crima organizată. Multe țări au adoptat măsuri de combatere a spălării banilor și a combaterii finanțării terorismului în criptomonede, au fost înființate agenții pentru a stopa utilizarea criptomonedelor în aceste activități ilegale. De exemplu, în S.U.A., National Cryptocurrency Enforcement Team (NCET) investighează și urmărește în justiție utilizările criminale ale criptomonedelor. 

2. Monedele digitale nu au valoare 

Valoarea este un concept subiectiv – o persoană, o comunitate sau o societate poate oferi semnificație unui obiect, în timp ce altul îl poate arunca direct în coșul de gunoi. De exemplu, prima criptomonedă, Bitcoin, a fost evaluată la scurt timp după lansarea sa în 2009.   Popularitatea sa a continuat să crească, iar în 2021, a ajuns la 69.000 de dolari. Creșterea valorii sale demonstrează că modul în care un activ este perceput de către o societate este esențial pentru a stabili dacă are valoare. 

Ethereum, ecosistemul blockchain care alimentează eterul criptomonedei (ETH), este elementul de bază pentru jetoanele nefungibile, aplicațiile financiare descentralizate și alte progrese tehnologice în proprietatea activelor digitale. ETH poate să nu aibă valoarea în dolari pe care o are Bitcoin, dar utilitatea și potențialul său îi conferă mult mai multă valoare unei companii care dezvoltă produse și servicii financiare care utilizează blockchain-ul Ethereum și contractele inteligente. 

3. Criptomonedele nu sunt sigure

Tehnologia din spatele criptomonedei este blockchain-ul, o bază de date distribuită și securizată cu tehnici de criptare greu de spart. Pe măsură ce tranzacțiile sunt introduse în blocurile din blockchain, informațiile despre tranzacțiile anterioare sunt criptate și înregistrate în noile blocuri. Lanțul continuă să se bazeze pe fiecare bloc anterior, iar o comunitate de verificatori automatizați trebuie să fie de acord că informațiile înregistrate în tranzacții sunt valide. 

Criptarea, blocurile legate și mecanismele de consens fac aproape imposibilă schimbarea informațiilor din blockchain pentru a „fura” criptomoneda. Punctul slab constă în modul în care este stocată, cum ar fi portofelele de criptomonede sau schimburile centralizate care facilitează tranzacțiile. Puteți trimite criptomonede de la un utilizator la altul fără să vă faceți griji, dar platformele și software-ul folosit pentru stocarea și accesarea acesteia pot fi piratate sau modificate.  

4. Monede digitale dăunează mediului înconjurător 

Există motive întemeiate de îngrijorare având în vedere impactul pe care îl au criptomonedele asupra mediului. O parte dintre monedele digitale folosesc un mecanism de consens care utilizează puterea de calcul și cantități mari de energie pentru a verifica și valida tranzacțiile. Fiecare dintre aceste acțiuni de minare necesită cantități masive de energie pentru a alimenta platformele miniere, raportând un consum total de energie egal cu cel al unor țări mici. 

Cu toate acestea, impactul asupra mediului depinde în mare măsură de sursa de energie pe care se bazează operațiunile miniere și de impactul pe care consumul îl are asupra rețelei electrice. Dacă operațiunile miniere își extrag cea mai mare parte a energiei electrice din rețelele alimentate cu combustibili fosili, atunci impactul este poluarea cu carbon în exces pentru un element intangibil, dar valoros, al cărui viitor și beneficii pentru umanitate sunt incerte. Pe de altă parte, dacă operațiunile miniere sunt alimentate în principal cu energie durabilă, impactul asupra mediului este considerabil mai mic. 

5. Criptomonedele sunt o înșelătorie 

Criptomonedele au devenit un mijloc de schimb acceptat de mulți retaileri și comercianți. Oamenii le acceptă în tranzacțiile personale, iar guvernele lucrează pentru a găsi modalități de a le reglementa. Cu toate acestea, oamenii au creat escrocherii, ca de exemplu, multe oferte inițiale de monede (strângerea de fonduri nereglementată pentru noi întreprinderi în criptomonede) care s-au dovedit a fi înșelătorii. În alte situații, cineva ar putea încerca să vă determine să acceptați tranzacții neverificate sau să vă sune pretinzând că sunt oficiali guvernamentali care vă cer să plătiți datoriile în criptomonede.

Sursă: investopedia.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>