Blockchain – ce este și cum funcționează? 

Un blockchain este o bază de date partajată între nodurile unei rețele de calculatoare care stochează informații electronic în format digital. Blockchain-urile sunt cel mai bine cunoscute pentru rolul lor crucial în sistemele de criptomonede, cum ar fi Bitcoin, pentru menținerea unei evidențe sigure și descentralizate a tranzacțiilor. Tehnologia garantează fidelitatea și securitatea unei înregistrări de date, generând siguranță fără a fi nevoie de o terță parte de încredere. 

Diferență dintre o bază de date tipică și un blockchain este modul în care sunt structurate datele. Un blockchain colectează informații în grupuri, cunoscute sub numele de blocuri, care dețin seturi de informații. Blocurile au anumite capacități de stocare și, atunci când sunt umplute, sunt închise și legate de blocul completat anterior, formând un lanț de date cunoscut sub numele de blockchain. Toate informațiile noi care urmează acelui bloc recent adăugat sunt compilate într-unul nou, care va fi apoi adăugat odată ce este completat. 

O bază de date își structurează de obicei datele în tabele, în timp ce un blockchain, așa cum sugerează și numele, își structurează datele în bucăți (blocuri), înșirate la un loc. Această structură face în mod inerent o linie temporală ireversibilă a datelor atunci când este implementată într-o natură descentralizată. Blocurile sunt fixate, ulterior, devenind o parte a acestei linii temporale. 

Cum funcționează un blockchain? 

Tehnologia blockchain permite ca informațiile digitale să fie înregistrate și distribuite, dar nu editate. În acest fel, un blockchain reprezintă baza pentru registrele imuabile sau înregistrările tranzacțiilor care nu pot fi modificate, șterse sau distruse. Acesta este motivul pentru care blockchain-urile sunt cunoscute ca tehnologie de registru distribuit (DLT). 

Propus pentru prima dată ca proiect de cercetare în 1991, conceptul de blockchain a precedat prima sa aplicație pe scară largă în utilizare: Bitcoin, în 2009. În anii de după, utilizarea blockchain-urilor a explodat prin crearea diferitelor criptomonede, aplicații financiare descentralizate (DeFi), jetoane nefungibile (NFT) și contracte inteligente. 

Cine a inventat Blockchain-ul?

Tehnologia blockchain a fost prezentată pentru prima dată în 1991 de către Stuart Haber și W. Scott Stornetta, doi matematicieni care doreau să implementeze un sistem în care marcajele de timp ale documentelor să nu poată fi modificate. La sfârșitul anilor 1990, cypherpunk Nick Szabo a propus utilizarea unui blockchain pentru a securiza un sistem digital de plăți, cunoscut sub numele de bit gold (care nu a fost niciodată implementat).

Ce urmează pentru Blockchain? 

Cu multe aplicații practice deja implementate și explorate, blockchain-ul își face în sfârșit un nume în mare măsură datorită bitcoinului și criptomonede. Din perspectiva investitorilor, blockchain înseamnă afaceri și guvernamentale mai precise, eficiente, sigure și ieftine, cu mai puțini intermediari. Următoarele decenii se vor dovedi a fi o perioadă importantă de creștere pentru blockchain.

Sursă: investopedia.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>