Cinci moduri simple de a gestiona banii mai eficient în 2022 

Gestionarea banilor poate fi uneori copleșitoare, în special atunci când avem de-a face cu factori economici, cum ar fi inflația. Cu toate acestea, începutul unui nou an este momentul ideal în care să-ți propui o mai bună gestionare a finanțelor. Iată cinci moduri simple prin care îți poți gestiona mai bine veniturile. 

Evaluează-ți situația financiară 

Una dintre cele mai bune modalități prin care îți poți gestiona banii este stabilirea unui flux clar de cheltuieli, astfel încât să știi exact ce sume intră și ce sume ies în fiecare lună. Faceți o listă cu veniturile și cheltuielile curente pentru a obține o imagine completă a modului în care cheltuiți banii. Aceasta ar trebui să includă: 

  • Toate sursele de venit (inclusiv venit part-time sau secundar) 
  • Cheltuieli cu chirie sau locuință 
  • Costuri de transport 
  • Cheltuieli necesare 
  • Cheltuieli de distracție 

Stabilește obiective financiare 

Este timpul să te gândești la obiectivele financiare pentru noul an. Vrei să strângi bani pentru o vacanță sau să adaugi niște bani la contul de investiții? Asigură-te că notezi toate aceste obiective pe termen scurt sau lung, astfel încât să ai o idee mai bună asupra aspectelor pe care trebuie să te concentrezi. De asemenea, specialiștii recomandă o prioritizare a obiectivelor de pe listă, astfel încât cele mai importante să rămână în prim-plan. Concentrarea pe două sau trei obiective principale este o modalitate excelentă de a-ți îmbunătăți sănătatea financiară fără a te simți copleșit.

Stabiliți un buget gestionabil 

După ce ți-ai stabilit obiectivele, îți poți crea bugetul, care ar trebui să ia în considerare cheltuielile lunare obișnuite, cum ar fi locuința și transportul, precum și cheltuielile suplimentare, inclusiv hobby-uri și divertisment. Pentru a-ți optimiza cu adevărat bugetul, specialiștii recomandă regula 50/30/20, care ține cont de nevoile tale actuale și de obiectivele pe termen lung. Iată cum ar trebui să arate defalcarea bugetului:

  • 50% vor fi alocate nevoilor (inclusiv cheltuieli recurente) 
  • 30% vor fi alocate dorințelor (cum ar fi articolele plăcute pentru casă) 
  • 20% vor fi alocate obiectivelor financiare (inclusiv fondul de urgență și economiile pentru pensii) 

Luând o abordare strategică a bugetului, poți limita cheltuielile inutile și poți crea un plan de care să te ții și pe care să-l respecți fără ca măcar să-ți dai seama. 

Automatizează-ți economiile 

Poți face acest lucru prin configurarea unui transfer recurent din contul de cheltuieli  în contul de economii. Transferarea automată a banilor în alte conturi te ajută să nu cheltui în exces. Dacă se întâmplă ceva neașteptat, existența unor economii de urgență îți va permite să gestionezi mai ușor cheltuielile, fără a vă sacrifica veniturile obișnuite în acest proces.

Scapă de datorii 

Elaborarea unui plan de achitare a datoriei restante este o altă oportunitate importantă de a-ți îmbunătăți finanțele. A intră în noul an cu piciorul drept înseamnă a stabili obiective realizabile. Cu un plan bine stabilit și cu soluțiile potrivite, te poți simți și încrezător pentru anul următor. 

Sursă: investopedia.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>