Minatul de Bitcoin – cum funcționează?

Minatul de Bitcoin este procesul prin care tranzacțiile cu criptomonede sunt verificate și înregistrate pe blockchain. Minerii Bitcoin folosesc computere puternice pentru a finaliza funcții matematice complexe numite hashes. 

La scurt timp după lansarea criptomonedei, Bitcoinul a fost extras pe computere desktop cu unități centrale de procesare (CPU) obișnuite. Dar procesul a fost extrem de lent. Acum criptomoneda este generată folosind pool-uri mari de minat răspândite în multe zone geografice. Minerii Bitcoin agregă sisteme de minerit care consumă cantități masive de electricitate pentru a extrage criptomoneda.

În regiunile în care electricitatea este generată folosind combustibili fosili, minatul de bitcoin este considerat dăunător mediului. Drept urmare, mulți mineri de bitcoin și-au mutat operațiunile în locuri cu surse regenerabile de energie pentru a reduce impactul Bitcoin asupra schimbărilor climatice.

Așa cum aurul este extras de pe pământ folosind instrumente și mașini mari, minatul de bitcoin folosește sisteme asemănătoare centrelor de date. Aceste sisteme rezolvă puzzle-uri matematice generate de algoritmul Bitcoin pentru a produce noi monede. Prin rezolvarea problemelor de matematică computațională, minerii fac și rețeaua criptomonedei demnă de încredere prin verificarea informațiilor despre tranzacție. 

Ideea din spatele verificării informațiilor privind tranzacțiile Bitcoin este de a preveni dublarea cheltuielilor. Cu monedele tipărite, contrafacerea este întotdeauna o problemă. Dar, în general, când cheltuiți 20 de dolari la magazin, acea factură este în mâinile funcționarului. Cu moneda digitală, totuși, este o altă poveste.

Informațiile digitale pot fi reproduse relativ ușor, astfel încât, în cazul Bitcoin și al altor monede digitale, există riscul ca o persoană care cheltuiește să poată face o copie a bitcoinului său și să o trimită unei alte părți, păstrând în continuare originalul. Tranzacțiile Bitcoin sunt agregate în blocuri care sunt adăugate la o bază de date numită blockchain. 

Nodurile complete din rețeaua Bitcoin păstrează o evidență a blockchain-ului și verifică tranzacțiile care au loc pe acesta. Minerii Bitcoin descarcă întreaga istorie a blockchain-ului și adună tranzacții valide într-un bloc. Dacă blocul de tranzacții asamblate este acceptat și verificat de alți mineri, atunci minerul primește o recompensă bloc. 

Recompensa de bloc este redusă la jumătate la fiecare 210.000 de blocuri (sau aproximativ la fiecare patru ani). În 2009, a fost 50. În 2013, suma recompensei a scăzut la 25, iar în 2016, a devenit 12,5. În cel mai recent eveniment de înjumătățire al Bitcoin, recompensa a fost schimbată la 6.25.5 

Un alt stimulent pentru ca minerii de Bitcoin să participe la proces sunt taxele de tranzacție. Pe lângă recompense, minerii primesc și comisioane din orice tranzacții conținute în acel bloc de tranzacții. Pe măsură ce Bitcoin atinge limita planificată de 21 de milioane (așteptată în jurul anului 2140), minerii vor fi recompensați cu taxe pentru procesarea tranzacțiilor pe care utilizatorii rețelei le vor plăti. 

Aceste taxe asigură că minerii au în continuare stimulente să mineze și să mențină rețeaua în funcțiune. Concurența pentru aceste taxe va face ca acestea să rămână scăzute după ce evenimentele de înjumătățire sunt terminate.

Sursă: investopedia.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>