Ce este un instrument financiar?
În termeni simpli, un instrument financiar este un activ tranzacționabil. Exemplele includ numerar, metale prețioase (cum ar fi aurul sau argintul), un document care confirmă proprietatea asupra unui lucru (cum ar fi o afacere sau o resursă), un drept de a livra sau de a primi numerar și multe altele. Instrumentele financiare pot fi cu adevărat complexe, dar ideea de bază este aceea că orice ar reprezenta, pot fi tranzacționate.
După cum sugerează și numele, instrumentele derivate își obțin valoarea din altceva (cum ar fi criptomonedele). Acestea se clasifică ca instrumente ce se bazează pe datorii sau pe capitaluri proprii. Deși sunt considerate active digitale, potențialul criptomonedelor constă în construirea unui sistem financiar și economic complet nou.
În acest sens, criptomonedele formează o categorie complet nouă de active digitale. În plus, pe măsură ce ecosistemul evoluează, pot fi stabilite multe categorii noi care în alte cirmumstanțe nu ar putea exista. Exemple timpurii în acest sens pot fi deja văzute în spațiul finanțelor descentralizate (DeFi).
Ce este spot market (piața numerar)?
Piața spot este locul în care instrumentele financiare sunt tranzacționate pentru ceea ce se numește „livrare imediată”. Livrarea, în acest context, înseamnă pur și simplu schimbul instrumentului financiar cu numerar. Aceasta poate părea o distincție inutilă, dar unele piețe nu sunt decontate în numerar instantaneu. De exemplu, când vorbim despre piețele futures, activele sunt livrate la o dată ulterioară (când expiră contractul futures).
În termeni simpli, te-ai putea gândi la o piață spot ca fiind locul în care tranzacțiile se fac „la fața locului”. Deoarece tranzacțiile sunt decontate imediat, prețul curent de piață al unui activ este adesea denumit preț spot. Deci, ce înseamnă acest lucru în contextul piețelor de criptomonede? Puteți schimba monede între ele. În același mod, dacă doriți să schimbați BNB-ul în BTC, veți merge pe piața spot BNB/BTC. Odată ce comenzile sunt completate, monedele tale vor fi schimbate instantaneu. Aceasta este una dintre cele mai simple moduri de tranzacționare cu criptomonede.
Ce este tranzacționarea în marjă?
Tranzacționarea în marjă este o metodă de tranzacționare folosind fonduri împrumutate de la o terță parte. Un cont în marjă oferă comercianților mai mult acces la capital și elimină un anumit risc de contrapartidă. În acest sens, comercianții pot tranzacționa aceeași dimensiune a poziției, dar păstrează mai puțin capital pe schimbul de criptomonede. Când vine vorba de tranzacționarea în marjă, veți auzi adesea termenii marjă și levier.
Într-un cadru mai tradițional, fondurile împrumutate sunt furnizate de un broker de investiții. Când vine vorba de criptomonede, fondurile sunt de obicei împrumutate în schimbul unei taxe de finanțare. În unele alte cazuri, totuși, fondurile împrumutate pot veni direct de la alți comercianți de pe platformă. Aceasta va genera de obicei o rată a dobânzii variabilă (taxă de finanțare), deoarece rata este determinată de o piață deschisă.
Ce este piața derivatelor?
Instrumentele derivate sunt active financiare care își pun valoarea în active sau altceva (acțiuni, obligațiuni, mărfuri, indici de piață sau criptomonede). Produsul derivat în sine este în esență un contract între mai multe părți. Prețul este obținut de la activul de bază care este folosit ca punct de referință.
Indiferent de activul folosit ca punct de referință, conceptul de bază este că produsul derivat își trage valoarea din acesta. Câteva exemple comune de produse derivate sunt contracte futures, contracte de opțiuni și swap-uri. Potrivit unor estimări, piața derivatelor este una dintre cele mai mari piețe. Derivatele pot exista pentru aproape orice produs financiar – chiar și derivatele în sine. Unii susțin că piața instrumentelor derivate a jucat un rol major în criza financiară din 2008.
Ce sunt contractele forward și futures?
Un contract futures este un tip de produs derivat care permite comercianților să speculeze asupra prețului viitor al unui activ. Acesta implică un acord între părți pentru a deconta tranzacția la o dată ulterioară numită data de expirare. Activul de bază pentru un astfel de contract poate fi orice, iar exemplele comune includ criptomonede, mărfuri, acțiuni și obligațiuni. Data de expirare a unui contract futures este ultima zi în care activitatea de tranzacționare este în desfășurare.
Decontarea contractului se stabilește în prealabil și poate fi realizat fie în numerar, fie livrat fizic. De exemplu, se livrează barili de petrol. Atunci când este decontat în numerar, activul suport nu este schimbat direct, ci doar valoarea pe care o reprezintă (sub formă de numerar sau criptomonedă).
Ce sunt contractele futures perpetue?
Produsele futures sunt o modalitate excelentă pentru comercianți de a specula cu privire la prețul unui activ. Totuși, ce se întâmplă dacă doresc să rămână în poziția lor chiar și după data de expirare? Introduceți contracte futures perpetue. Principala diferență dintre acestea și un contract futures obișnuit este că nu expiră niciodată.
Ce se întâmplă, însă, dacă prețul contractului futures perpetuu se distanțează de prețul activului suport? Deoarece nu există o dată de expirare, piața futures perpetuă ar putea avea o disparitate semnificativă și continuă cu piața spot. Acesta este motivul pentru care contractele futures perpetue implementează o taxă de finanțare care este plătită între comercianți.
Să ne imaginăm că piața futures perpetuă se tranzacționează mai sus decât piața spot. În acest caz, rata de finanțare va fi pozitivă, ceea ce înseamnă că pozițiile lungi (cumpărătorii) plătesc comisioanele de finanțare pozițiilor scurte (vânzătorilor), lucru ce încurajează cumpărătorii să vândă. Acest lucru va duce apoi la scăderea prețului contractului, apropiindu-l de prețul spot.
În schimb, dacă piața futures perpetuă se tranzacționează mai jos decât piața spot, rata de finanțare va fi negativă. Contractele futures perpetue sunt extrem de populare în rândul comercianților de Bitcoin și criptomonede.
Sursă: academy.binance.com