Ce presupune Teoria Dow și cum puteți să o aplicați?

Teoria Dow este un cadru financiar modelat pe ideile lui Charles Dow. Acesta a fondat Wall Street Journal și a contribuit la crearea primilor indici bursieri din SUA, cunoscuți ca Dow Jones Transportation Average (DJTA) și Dow Jones Industrial Average (DJIA). Deși teoria Dow nu a fost niciodată oficializată de Dow însuși, poate fi văzută ca o agregare a principiilor pieței prezentate în scrierile sale. După moartea sa, alți editori, precum William Hamilton, au rafinat aceste idei și și-au folosit editorialele pentru a pune cap la cap ceea ce este acum cunoscut sub numele de Teoria Dow. 

Principiile de bază ale teoriei Dow

Merită să ne amintim că aceasta nu este o știință exactă. Cu toate acestea, este o teorie care rămâne extrem de influentă, iar mulți comercianți și investitori o consideră o parte integrantă a metodologiei lor.

Piața reflectă totul 

Acest principiu este strâns aliniat cu așa-numita ipoteză a pieței eficiente (EMH). Dow credea că piața reduce totul, ceea ce înseamnă că toate informațiile disponibile sunt deja reflectate în preț. De exemplu, dacă o companie se așteaptă să raporteze câștiguri pozitive îmbunătățite, piața va reflecta acest lucru înainte de a se întâmpla. Cererea pentru acțiunile lor va crește înainte de lansarea raportului, iar apoi prețul s-ar putea să nu se schimbe atât de mult după ce raportul pozitiv așteptat va ieși în sfârșit. 

În unele cazuri, Dow a observat că o companie ar putea vedea prețul acțiunilor scăzând după o veste bună, deoarece nu a fost chiar atât de bun pe cât se aștepta. Acest principiu este încă considerat a fi adevărat de mulți comercianți și investitori, în special de cei care folosesc pe scară largă analiza tehnică. Cu toate acestea, cei care preferă analiza fundamentală nu sunt de acord și cred că valoarea de piață nu reflectă valoarea intrinsecă a unui stoc. 

Tendințele pieței 

Mulți sunt de părere că munca lui Dow este cea care a dat naștere conceptului de tendință de piață, acum considerată un element esențial al lumii financiare. Teoria Dow spune că există trei tipuri principale de tendințe ale pieței: 

Tendință principală – poate dura luni sau chiar ani aceasta este mișcarea majoră a pieței. 

Tendință secundară – poate dura săptămâni sau luni. 

Tendință terțiară – tinde să moară în mai puțin de o săptămână sau nu mai mult de zece zile. 

În unele cazuri, aceste tendințe pot dura doar câteva ore sau maximum o zi. Examinând diferențele, investitorii pot găsi diverse oportunități. Oportunitățile favorabile tind să apară atunci când tendințele secundare și terțiare par să o contrazică pe cea principală. De exemplu, dacă credeți că o criptomonedă are o tendință primară pozitivă, dar se confruntă cu o tendință secundară negativă, există oportunitatea de a face achiziția la o valoare scăzută și să o vindeți pe măsură ce crește. 

Problema acum, ca și atunci, constă în recunoașterea tipului de tendință pe care îl observați și aici intervine analiza tehnică mai profundă. În prezent, investitorii și comercianții folosesc o gamă largă de instrumente analitice pentru a-i ajuta să înțeleagă ce tip de tendință caută. 

Cele trei faze ale tendințelor primare

Dow a stabilit că tendințele primare pe termen lung au trei faze. De exemplu, într-o piață bull, acestea ar fi:

Acumulare – După piața bear precedentă, evaluarea activelor este încă scăzută, deoarece sentimentul pieței este predominant negativ. Comercianții inteligenți și formatorii de piață încep să se acumuleze în această perioadă, înainte de a avea loc o creștere semnificativă a prețului. 

Participarea publicului – Piața mai largă realizează acum oportunitatea pe care comercianții inteligenți au observat-o deja, iar publicul devine din ce în ce mai activ în cumpărare. În această fază, prețurile tind să crească rapid. 

Exces și Distribuție – În a treia fază, publicul larg continuă să speculeze, dar tendința se apropie de final. Creatorii de piață încep să-și distribuie participațiile, adică vânzând altor participanți care încă nu realizează că tendința este pe cale să se inverseze. 

Într-o piață bear, fazele ar fi în esență inversate. Tendința ar începe cu distribuirea de la cei care recunosc semnele și va fi urmată de participarea publicului. În a treia fază, publicul ar continua să dispere, dar investitorii care pot vedea schimbarea viitoare vor începe să acumuleze din nou. Nu există nicio garanție că principiul va fi valabil, dar mii de comercianți și investitori iau în considerare aceste faze înainte de a lua măsuri. 

Corelație între indici 

Dow credea că tendințele primare observate pe un indice al pieței ar trebui confirmate de tendințele observate pe un alt indice al pieței. Pe atunci, piața transporturilor (în principal căile ferate) era strâns legată de activitatea industrială. Acest lucru este logic: pentru ca mai multe mărfuri să fie produse, a fost nevoie mai întâi de o creștere a activității feroviare pentru a furniza materiile prime necesare. Ca atare, a existat o corelație clară între industria prelucrătoare și piața transporturilor. Dacă una este funcțională, și cealaltă ar fi probabil la fel. Cu toate acestea, principiul corelației între indici nu se menține la fel de bine astăzi, deoarece multe bunuri sunt digitale și nu necesită livrare fizică. 

Volumul contează 

Așa cum fac mulți investitori acum, Dow a considerat volumul un indicator secundar crucial, ceea ce înseamnă că o tendință puternică ar trebui să fie însoțită de un volum mare de tranzacționare. Cu cât volumul este mai mare, cu atât este mai probabil ca mișcarea să reflecte adevărata tendință a pieței. Când volumul de tranzacționare este scăzut, este posibil ca acțiunea prețului să nu reprezinte adevărata tendință a pieței.

Unii critici susțin că teoria Dow este depășită, mai ales în ceea ce privește principiul corelației între indici (care afirmă că un indice trebuie susținut de un altul). Cu toate acestea, majoritatea investitorilor consideră că teoria Dow este relevantă astăzi. Nu doar pentru că se referă la identificarea oportunităților financiare, ci și pentru conceptul de tendințe ale pieței pe care l-a creat munca Dow. 

Sursă: academy.binance.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>