Cei mai mari producători de petrol din lume 

Producția globală de țiței și alte lichide petroliere a fost în medie de 95,5 milioane de barili pe zi (b/zi) în 2021, conform Administrației pentru Informații Energetice din SUA. Primele trei țări producătoare în 2020 – SUA, Arabia Saudită și Rusia – au reprezentat 43% din producția mondială de lichide petroliere. Primii cinci producători, inclusiv Canada și China, au reprezentat 54% din producția globală. 

Statele Unite ale Americii

SUA este cel mai mare producător de lichide petroliere din lume, cu o medie de 18,6 milioane b/zi, reprezentând 20% din producția mondială în 2020. Pe lângă țiței și condenuri (materii prime pentru rafinărie în fabricarea de produse precum benzina, combustibilul pentru avioane, motorina și combustibilii pentru încălzire), lista cu lichide petroliere include și lichidele din fabricile de gaze naturale, precum și biocombustibilii.

O mare parte din creșterea producției de țiței din SUA este atribuită fracturării hidraulice în formațiunile de șist din Texas și Dakota de Nord. Producția de lichide din gaze naturale a primit un impuls și mai mare de la dezvoltarea zăcămintelor Marcellus Shale din vestul Pennsylvaniei. În 2020, Statele Unite au devenit un exportator net de petrol (exporturile au depășit importurile) pentru prima dată după 1949, dar au revenit la statutul de importator net în 2021. 

Arabia Saudită 

Arabia Saudită contribuie cu 10,8 milioane b/zi, reprezentând 11% din producția totală de lichide petroliere din lume. Deține 15% din rezervele dovedite de petrol ale lumii și este cel mai mare exportator de țiței. Potrivit CIA World Factbook, sectorul petrolier reprezintă aproximativ 42% din produsul intern brut (PIB) al țării, 87% din veniturile bugetare și 90% din veniturile din export. Principalele câmpuri petroliere ale Arabiei Saudite includ Ghawar, Safaniya, Khurais, Manifa, Shaybah, Qatif, Khursaniyah, Zuluf și Abqaiq.

Rusia 

În timp ce Rusia a coborât pe locul trei într-un clasament pe care l-a condus în 2010, rămâne unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, cu o medie de 10,5 milioane b/zi în 2020, reprezentând 11% din producția globală. Principalele regiuni de producție de petrol ale Rusiei sunt Siberia de Vest, Urali-Volga, Siberia de Est și Orientul Îndepărtat, Arhangelsk și Republica Komi. 

Cea mai mare parte a producției provine din regiunile Siberia de Vest și Volga-Ural. Industria petrolului din Rusia a fost privatizată după căderea Uniunii Sovietice, dar statul a forțat de atunci o consolidare și a afirmat mai mult control asupra sectorului. Gazprom, Rosneft și Lukoil sunt principalii producători de petrol și gaze din Rusia.

Sancțiunile occidentale impuse după invadarea Ucrainei de către Rusia în 2014 au împiedicat companiile energetice rusești să acceseze piețele de capital din SUA și tehnologiile de foraj de șist. În 2017, cei 14 membri OPEC și 10 exportatori de petrol non-OPEC conduși de Rusia au format OPEC+, care stabilește acum cote de export pentru membri și joacă un rol influent pe piețele globale de energie. 

Canada 

Canada ocupă locul al patrulea printre producătorii mondiali de lichide petroliere cu 5,3 milioane b/zi în 2020, reprezentând 6% din producția globală. EIA estimează că producția sa de țiței și condensat de 4,2 milioane b/zi în 2020 ar putea crește la 6,9. milioane b/zi până în 2050. Principalele surse de producție de petrol ale Canadei sunt nisipurile petrolifere din Alberta, bazinul sedimentar al Canadei de Vest și câmpurile offshore din Atlantic.

China 

China a produs 4,9 milioane b/zi de lichide petroliere în 2020, reprezentând 5% din producția mondială. Republica Populară Chineză a depășit SUA pentru a deveni cel mai mare importator de petrol din lume în 2017. Consumul de petrol al Chinei de 14,3 milioane b/zi în 2021 a făcut-o al doilea cel mai mare consumator din lume după SUA.

Regiunile de nord-est și din centrul țării sunt responsabile pentru majoritatea producției interne. Câmpuri mature precum Daqing au fost exploatate încă din anii 1960, iar companiile investesc din ce în ce mai mult în tehnici de recuperare îmbunătățită a petrolului (EOR), cum ar fi inundarea cu polimeri și cursuri și injecția de apă, pentru a compensa o parte din scăderile producției.

Sursă: investopedia.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>