Ce este NTFS și cum funcționează? 

Sistemul de fișiere NT (NTFS), denumit New Technology File System, este un proces pe care sistemul de operare Windows NT îl utilizează pentru stocarea, organizarea și găsirea eficientă a fișierelor pe un hard disk. NTFS a fost introdus pentru prima dată în 1993, mai puțin versiunea Windows NT 3.1. 

Beneficiile NTFS sunt acelea că, în comparație cu alte sisteme de fișiere similare, cum ar fi File Allocation Table (FAT) și High-Performance File System (HPFS), se concentrează exclusiv pe următoarele caracteristici:

Performanță: NTFS permite comprimarea fișierelor, astfel încât organizația să se bucure de spațiu de stocare sporit pe un disc. 

Controlul accesului de securitate: NTFS vă permite să plasați permisiuni pe fișiere și foldere, astfel încât să puteți restricționa accesul la datele esențiale. 

Fiabilitate: NTFS se concentrează pe consistența sistemului de fișiere, astfel încât în cazul unui dezastru (cum ar fi o pierdere de energie sau o defecțiune a sistemului), să puteți restaura rapid datele. 

Utilizarea spațiului pe disc: pe lângă compresia fișierelor, NTFS permite și cote de disc. Această caracteristică permite companiilor să aibă și mai mult control asupra spațiului de stocare. 

Jurnalizarea sistemului de fișiere: înseamnă că puteți păstra cu ușurință un jurnal (Master File Table (MFT), fișierele adăugate, modificate sau șterse de pe o unitate. 

Cum funcționează?

Defalcarea tehnică a NTFS este următoarea:

  • Un hard disk este formatat 
  • Un fișier este împărțit în partiții pe hard disk 
  • În cadrul fiecărei partiții, sistemul de operare urmărește fiecare fișier stocat într-un anumit sistem de operare 
  • Fiecare fișier este distribuit și stocat în unul sau mai multe clustere sau spații pe disc de o dimensiune uniformă predefinită (pe hard disk) 
  • Dimensiunea fiecărui cluster variază de la 512 de octeți la 64 de kiloocteți 
  • Puteți controla dimensiunea unui cluster în funcție de ceea ce este cel mai important pentru organizație
  • Utilizarea eficientă a spațiului pe disc 
  • Numărul de accesări pe disc necesare pentru a accesa un fișier

Dezavantajele NTFS 

Capabilitățile sale moderne nu sunt accesibile tehnologiei mai vechi. Și, având în vedere că NTFS este proiectat să funcționeze cu un sistem de operare Windows, dispozitivele care funcționează de pe Mac sau Android nu sunt întotdeauna compatibile. De exemplu: 

  • Calculatoarele Mac OS pot citi unități formatate NTFS, dar pot fi scrise în NTFS numai cu ajutorul unui software terță parte.
  • Dispozitivele media, cum ar fi playerele DVD, televizoarele și camerele digitale sunt probabil prea vechi pentru a folosi dispozitivele de stocare NTFS 
  • În plus, NTFS nu include un sistem pentru garantarea performanței și lățimii de bandă pentru sistemul de fișiere, ceea ce poate pune o problemă pentru unii utilizatori.

Cine folosește NTFS? 

Astăzi, NTFS este folosit cel mai des cu următoarele sisteme de operare Microsoft: 

  • Windows 10 
  • Windows 8 
  • Windows 7 
  • Windows Vista 
  • Windows XP 
  • Windows 2000 
  • Windows NT 

De asemenea, puteți utiliza NTFS cu alte sisteme de operare precum Linux și BSD.

Restaurare fișiere cu permisiuni NTFS 

Permisiunile NTFS oferă control accesului pentru fișiere și foldere, containere și obiecte pe sisteme partajate, de obicei stocare atașată la rețea (NAS). Există cinci permisiuni de bază NTFS: 

Citire: permite utilizatorului sau grupului să citească fișierul și să-și vadă atributele, proprietatea și setul de permisiuni. 

Scriere: Permite utilizatorului sau grupului să suprascrie fișierul, să-i modifice atributele, să-i vadă proprietatea și să vadă setul de permisiuni. 

Citire și executare: Permite utilizatorului sau grupului să ruleze, să execute aplicația și să efectueze toate acțiunile permise de citire. 

Modificare: Permite utilizatorului sau grupului să modifice, să șteargă un fișier și să efectueze toate acțiunile permise Citire, Scriere și Executare. 

Control total: Permite utilizatorului sau grupului să modifice setul de permisiuni pentru un fișier, să preia proprietatea asupra fișierului și să efectueze acțiuni permise de toate celelalte permisiuni. 

Sursă: datto.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>