Băncile au apărut odată cu primele monede bătute, astfel încât oamenii bogați să aibă un loc sigur în care să-și depoziteze banii. Imperiile antice aveau nevoie și de un sistem financiar funcțional pentru a facilita comerțul, a distribui bogăția și a colecta taxe. Băncile urmau să joace un rol major în acest sens, la fel ca și astăzi.
Apariția primelor bănci
Băncile au apărut pe vremea când imperiile aveau nevoie de o modalitate de a plăti pentru bunuri și servicii străine cu ceva care putea fi schimbat cu ușurință. Monedele de diferite dimensiuni și metale au înlocuit în cele din urmă bancnotele fragile și impermanente de hârtie. Totuși, acestea trebuiau păstrate într-un loc sigur, iar casele antice nu aveau seifuri din oțel. Oamenii bogați din Roma își depozitau monedele și bijuteriile în subsolurile templelor, datorită sentimentului de siguranță pe care îl simțeau prin prezența preoților sau a lucrătorilor templului, despre care se presupunea că sunt devotați, onești și paznici înarmați.
Înregistrările istorice din Grecia, Roma, Egipt și Babilon sugerează că templele împrumutau bani, pe lângă sarcina lor principală de a-i depozita în siguranță. Faptul că templele au funcționat adesea ca centre financiare ale orașelor lor este un motiv major pentru care au fost jefuite în timpul războaielor. Monedele puteau fi schimbate și tezaurizate mai ușor decât alte mărfuri, cum ar fi porcii de 300 de lire sterline, așa că o clasă de comercianți bogați s-a apucat să împrumute monede, cu dobândă, oamenilor care aveau nevoie.
Al Doilea Război Mondial și ascensiunea băncilor moderne
Această operațiune de finanțare masivă a creat companii cu nevoi uriașe de creditare care, la rândul lor, au determinat băncile să funcționeze tot mai mult pentru a satisface cererea. Aceste bănci uriașe au ajuns în timp să acopere piețele globale. Mai important, serviciile bancare interne din Statele Unite s-au stabilit în cele din urmă până la punctul în care, odată cu apariția asigurării depozitelor și a creditării ipotecare pe scară largă, cetățeanul obișnuit ar putea avea încredere în sistemul bancar și acces rezonabil la credit.
Digitalizarea sistemului bancar
Cea mai semnificativă dezvoltare din lumea bancară la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI a fost apariția online banking-ului, care în formele sale timpurii datează din anii 1980, dar a început cu adevărat să descopere odată cu ascensiunea internetului la mijlocul anilor 1990. Cererea crescută a smartphone-urilor și a serviciilor bancare mobile a accelerat și mai mult tendința. În timp ce mulți clienți continuă să își desfășoare cel puțin o parte din afaceri la bănci fizice, un sondaj J.D. Power din 2021 a constatat că 41% dintre au trecut complet pe digital.
Băncile au avut un parcurs destul de lung, pronind de la templele lumii antice și până în prezent, însă practicile lor de bază nu s-au schimbat prea mult. Deși istoria a modificat specificațiile modelului de afaceri, scopul băncii a rămas același: de a face împrumuturi și de a proteja banii deponenților. Cu toate că serviciile bancare digitale au început să înlocuiesc locațiile tradiționale, aceste instituții financiare îndeplinesc aceleași funcții fundamentale.
Sursă: investopedia.com