Globalizarea se referă la răspândirea produselor, tehnologiei, informațiilor și locurilor de muncă peste granițele și culturile naționale. În termeni economici, descrie o interdependență a națiunilor lumii, promovată de comerțul liber.
Înțelegerea globalizării
Corporațiile obțin un avantaj competitiv pe mai multe fronturi prin globalizare. Pot reduce costurile de operare producând în străinătate, pot cumpăra materii prime mai ieftin datorită reducerii sau eliminării tarifelor și, mai ales, au acces la milioane de noi consumatori.
Globalizarea este un fenomen social, cultural, politic și juridic:
- Din punct de vedere social, globalizarea duce la o mai mare interacțiune între diferitele populații.
- Din punct de vedere cultural, globalizarea reprezintă schimbul de idei, valori și expresii artistice între culturi. Reprezintă, de asemenea, o tendință spre dezvoltarea unei singure culturi mondiale.
- Din punct de vedere politic, globalizarea a îndreptat atenția asupra organizațiilor interguvernamentale precum Națiunile Unite (ONU) și Organizația Mondială a Comerțului (OMC).
- Din punct de vedere juridic, globalizarea a modificat modul în care dreptul internațional este creat și aplicat.
Globalizarea a creat noi locuri de muncă și o creștere economică prin fluxul transfrontalier de bunuri, capital și forță de muncă, însă aceste realizări nu sunt distribuite uniform. Industrii specifice din anumite țări, cum ar fi producția de textile în SUA sau agricultura de porumb în Mexic, au suferit perturbări severe sau prăbușire totală ca urmare a concurenței internaționale sporite.
Motivele globalizării sunt idealiste, precum și oportuniste, dar dezvoltarea unei piețe globale libere a adus beneficii marilor corporații cu sediul în lumea occidentală. Impactul său rămâne mixt pentru lucrători, culturi și întreprinderile mici de pe tot globul, atât în țările dezvoltate, cât și în cele emergente.
Istoria globalizării
Globalizarea nu este un concept nou. Încă din vremurile străvechi, comercianții obișnuiau să călătorească pe distanțe lungi pentru a cumpăra și a vinde produse și mărfuri specifice în țările natale. Revoluția industrială din secolul al XIX-lea a adus progrese mari în transport și comunicații, simplificând comerțul transfrontalier.
Guvernele din întreaga lume au integrat un sistem economic de piață liberă prin politici fiscale și acorduri comerciale în ultimii 20 de ani. Miezul majorității acordurilor comerciale este eliminarea sau reducerea tarifelor. Această evoluție a sistemelor economice a sporit industrializarea și oportunitățile financiare în multe națiuni. Guvernele se concentrează acum pe eliminarea barierelor din calea comerțului și pe promovarea comerțului internațional.
De ce este importantă globalizarea?
Globalizarea este una dintre cele mai puternice forțe care afectează lumea modernă. De exemplu, multe dintre cele mai mari și mai de succes corporații din lume sunt de fapt organizații multinaționale, cu birouri și lanțuri de aprovizionare întinse în întreaga lume.
Aceste companii nu ar putea opera dacă nu ar exista o rețea complexă de rute comerciale, acorduri juridice internaționale și infrastructură de telecomunicații care au fost posibile doar prin globalizare. Evoluții politice importante, cum ar fi conflictul comercial în curs între Statele Unite și China, sunt, de asemenea, direct legate de globalizare.
Sursă: investopedia.com