Frauda financiară are loc atunci când cineva privează pe altcineva de bani prin practici înșelătoare sau ilegale. Acest lucru se poate face printr-o varietate de metode, cum ar fi furtul de identitate sau frauda de investiții.
Ce este frauda financiară?
Majoritatea programelor de compensare a victimelor nu acoperă banii pierduți în urma fraudelor sau a schemelor frauduloase. Trebuie să verificați legile specifice de stat cu privire la procesele de compensare. Justiția civilă poate fi singura opțiune legală de a recupera banii pierduți.
Prima fraudă financiară din istorie
Frauda financiară datează din anul 300 î.Hr. când un comerciant grec pe nume Hegestratos a încheiat o poliță mare de asigurare. Comerciantul a împrumutat bani și a fost de acord să-i plătească înapoi cu dobândă atunci când marfa, adică porumbul, va fi livrată.
În cazul în care comerciantul refuza să ramburseze împrumutul, împrumutătorul putea revendica încărcătura și barca folosită pentru transportul acesteia. Hegestratos plănuia să-și scufunde barca goală, să păstreze împrumutul și să vândă porumbul. Planul a eșuat, iar el s-a înecat încercând să scape de echipaj și pasageri când l-au prins în flagrant. Acesta este primul incident înregistrat de fraudă financiară.
De ce trebuie să combatem frauda financiară?
Este important să raportați infracțiunile la agențiile corespunzătoare și la forțele de ordine cât mai curând posibil, indiferent de tipul de fraudă financiară. De asemenea, taxele frauduloase ar trebui să fie contestate sau anulate de îndată ce sunt descoperite. În plus, victimele ar trebui să colecteze documente legate de infracțiune, cum ar fi extrase bancare, rapoarte de credit, formulare fiscale din anii anteriori și să continue să depună informații importante pe parcursul procesului de raportare.
Sursă: investopedia.com