Prima bancă a Statelor Unite a fost un proiect condus de Alexander Hamilton, care s-a desfășurat între 1791-1811. Prima și cea mai importantă sucursală a sa a fost în Philadelphia, cu filiale deschise în cele din urmă în Boston, New York, Charleston, Baltimore, Norfolk, Savannah, New Orleans și Washington, DC. A fost prima bancă centrală a națiunii și a jucat un rol important în modelarea și susținerea economiei în curs de dezvoltare în primii ani de după revoluție.
Înființarea Băncii
Prima bancă a Statelor Unite a fost propusă inițial de Alexander Hamilton, primul secretar al Trezoreriei SUA. Hamilton a modelat-o după Banca Angliei și a propus ca, odată cu Prima Bancă a Statelor Unite, guvernul federal să fie principalul acționar, iar trezoreria federală să-și depună veniturile excedentare acolo.
Intenția sa inițială a fost ca banca să imprime bani de hârtie și să ofere o monedă națională stabilă, care ar putea înlocui dolarul continental. Propunerea inițială a lui Hamilton a fost ferm opusă de Thomas Jefferson și de compatrioții săi antifederaliști. Aceștia erau îngrijorați de faptul că Prima Bancă a Statelor Unite este neconstituțională și ar favoriza interesele comerciale în detrimentul intereselor economiei agrare pe care doreau să le promoveze.
Hamilton a câștigat în cele din urmă dezacordul, iar banca a fost înființată în 1791, având un capital de 10 milioane de dolari, 20% din acțiunile sale fiind deținute de guvernul federal și 20% de membrii consiliului său numiți de guvernul federal. Majoritatea investitorilor inițiali erau străini, ceea ce i-a făcut pe câțiva congresmeni să fie precauți, însă acestora li s-a interzis să voteze afacerile bancare ca parte a statutului bancar inițial. De asemenea, Secretarului Trezoreriei i sa acordat autoritatea de a elimina banii guvernamentali și de a inspecta liber registrele băncii.
Rolul Băncii
Banca a servit ca agent fiscal al guvernului, dar nu reprezenta o entitate guvernamentală în sine, deoarece 80% din acțiunile sale și pozițiile în consiliul de administrație erau deținute de investitori privați. La acea vreme, banca era cea mai mare corporație din Statele Unite, datorită mărimii capitalizării sale.
Banca a îndeplinit multe dintre aceleași funcții ca și Rezerva Federală astăzi. A plătit facturile guvernului, a colectat și deținut venituri fiscale, a acordat împrumuturi guvernului și a plătit creditorii străini. Spre deosebire de Rezerva Federală, Prima Bancă a Statelor Unite a oferit și servicii comerciale, luând depozite și eliberând împrumuturi persoanelor și corporațiilor. Prima bancă a Statelor Unite nu a stabilit direct politici economice, dar a afectat ratele dobânzilor și disponibilitatea creditului, în virtutea dimensiunii sale ca cel mai mare creditor din țară.
Impactul Băncii
După ce statutul său a fost recunoscut în 1811, instituția a avut o opoziție puternică, fără susținători reali, deoarece Alexander Hamilton murise în duelul său cu Aaron Burr. Statutul băncii nu a fost reînnoit, dar după ce guvernul federal a avut nevoie de finanțare ca urmare a războiului din 1812, a doua bancă a Statelor Unite a fost înființată în 1816.
Detractorii credeau că banca deține prea mult control asupra economiei naționale și doreau să descentralizeze controlul prin introducerea băncilor de stat. Andrew Jackson a retras toate fondurile federale de la bancă, iar statutul acesteia nu a mai fost reînnoit. Abia în 1913, când a fost semnat Actul Rezervei Federale de către președintele Woodrow Wilson, un sistem bancar centralizat urma să se înființeze, după ce o serie de crize financiare care au culminat cu panica financiară din 19075.
Sursă: investopedia.com