Cand a aparut McDonald’s? Povestea lui Ray Kroc 

Cu sediul în Chicago, McDonald’s Corporation este unul dintre cele mai mari lanțuri americane de fast-food și printre cele mai cunoscute puncte de vânzare pentru hamburgeri, în special pentru sortimentul Big Mac.

Istoria timpurie a companiei 

Primul restaurant McDonald’s a fost deschis în 1940 de frații Maurice și Richard McDonald în San Bernardino, California. Inițial a fost un drive-in care oferea o gamă largă de produse. Cu toate acestea, în 1948, frații au decis să reînnoiască afacerea și, după o renovare de trei luni, s-a deschis un nou McDonald’s. 

Micul restaurant a fost conceput pentru a produce cantități uriașe de mâncare la prețuri mici. Pentru a realiza acest lucru, frații au limitat meniul, care includea doar hamburgeri, chipsuri de cartofi (înlocuite ulterior cu cartofi prăjiți), băuturi și plăcintă, dezvoltând un format simplu și eficient, pe care l-au numit Speedee Service System. Acesta includea o tejghea cu autoservire care a eliminat nevoia de personal. Clienții își primeau rapid mâncarea, deoarece hamburgerii erau gătiți din timp, înfășurați și încălziți sub lămpile de căldură. 

Inovații le-au permis fraților să încaseze doar 15 cenți pentru un hamburger, aproximativ jumătate din prețul restaurantelor concurente. McDonald’s a avut un succes uriaș, iar frații au început un program de franciză. Aparatele pentru McDonald’s au fost achiziționate de la un vânzător pe nume Ray Kroc, care a fost intrigat de nevoia lor de opt mixere de malț și shake. 

În 1954, afaceristul a vizitat restaurantul pentru a vedea cum poate un mic magazin să vândă atâtea milkshake-uri. Dându-și seama de potențialul micii întreprinderi, Kroc a devenit agent de franciză pentru frați. În aprilie 1955, Kroc a lansat McDonald’s Systems, Inc., cunoscut mai târziu sub numele de McDonald’s Corporation, în Des Plaines, Illinois, unde a deschis și prima franciză McDonald’s la est de râul Mississippi. În 1961, Kroc a cumpărat afacerea de la frații McDonald. 

Dezvoltarea mărcii: de la francizați la Big Mac-uri 

Dându-și seama că francizații sunt vitali pentru succesul companiei, Kroc a dezvoltat standarde stricte pentru modul în care ar trebui să fie condus fiecare McDonald’s, de la prepararea alimentelor până la curățare. Pentru a asigura funcționarea standardizată a punctelor de desfacere, a creat un program în 1961, cunoscut mai târziu sub numele de Universitatea Hamburger, de formare a francizaților. 

În plus, a schimbat în cele din urmă formatul restaurantelor, adăugând personal instruit pentru a lua comenzile, iar în 1975 un McDonald’s din Arizona a deschis prima fereastră de acces, o caracteristică care a devenit în curând omniprezentă. În 1963, a fost prezentată fața publică a companiei, un clovn pe nume Ronald McDonald. Criticile privind marketingul pentru copii și percepția negativă tot mai mare a clovnilor au dus la eliminarea personajului la începutul secolului al XXI-lea. 

Poate cea mai notabilă contribuție a avut loc în 1968, când McDonald’s a adăugat Big Mac la meniul său național. Se pare că emblematicul hamburger a devenit cel mai bine vândut produs al companiei după cartofii prăjiți. În plus, în anii 1960 lanțul și-a rafinat logo-ul, debutând în cele din urmă cu faimosul design M cu arc dublu, care a devenit simbolul său de durată și unul dintre cele mai cunoscute logo-uri din lume. 

Aceste schimbări au contribuit la stimularea creșterii McDonald’s. În mai puțin de 10 ani, după ce Kroc a devenit unicul proprietar al McDonald’s, numărul de magazine a depășit totalul de 1.000 de unități, acțiunile companiei începând să facă tranzacții publice în 1965.

Extindere și produse

Lanțul a continuat să se extindă atât pe plan intern, cât și pe plan internațional. În 1967 s-a deschis o franciză în Richmond, British Columbia, Canada, prima locație McDonald’s în afara Statelor Unite. Până la începutul secolului XXI, existau aproximativ 34.000 de puncte de vânzare în peste 115 țări și teritorii. Creșterea a fost atât de rapidă în anii 1990, încât se spunea că un nou McDonald’s se deschidea la fiecare cinci ore. A devenit în scurt timp cel mai popular restaurant de familie, punând accent pe mâncare accesibilă, distracție și arome care i-au atras atât pe copii, cât și pe adulți. 

De-a lungul anilor, McDonald’s și-a extins și meniul, introducând sandvișuri Filet-O-Fish (1965), Quarter Pounders (1973), Egg McMuffins (1975), Happy Meals (1979) și Chicken McNuggets (1983). În plus, restaurantele din străinătate și-au adaptat meniurile pentru a face trecerea la obiceiurile și gusturile locale. 

La sfârșitul secolului al XX-lea, McDonald’s a trecut dincolo de afacerea cu hamburgeri prin achiziționarea Chipotle Mexican Grill (1998), Donatos Pizza (1999) și Boston Market (2000) în Statele Unite, iar în Regatul Unit, compania a achiziționat Aroma Cafe (1999) și a manifestat un interes deosebit pentru Pret A Manger (2001), un lanț de restaurante de tip sandwich. Cu toate acestea, până la sfârșitul anului 2008, McDonald’s nu mai deținea sau nu mai avea o participație în niciuna dintre acele companii, concentrându-se strict pe propria afacere. 

Sursă: britannica.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>