În 2009 când a fost lansată, criptomoneda se aștepta să fie un mediu pentru tranzacțiile zilnice, făcând posibilă cumpărarea de orice, de la o ceașcă de cafea, la un computer sau chiar un apartament. Dar traiectoria sa a virat la scurt timp după lansare, moneda digitală a devenit rapid un canal pentru activități ilegale. Lista de achiziții este mai lungă decât ați putea crede și se mărește pe zi ce trece.
De-a lungul anilor, acceptarea bitcoinului de către retailer și consumatori a reflectat călătoria tumultoasă a banilor pe piețele cripto. În urma creșterii sale spectaculoase din 2017, multe companii au anunțat că vor începe să-l accepte în magazinele lor, însă situația s-a schimbat brusc ceva mai târziu. În ultima vreme, însă, tot mai mulți retaileri au revenit la ideea de a integra bitcoin în operațiunile lor. Există două motive:
Primul se referă la îmbunătățirea tehnologiei criptomonedei – inovații precum Lightning Network sunt prezentate ca soluții pentru a mări numărul de tranzacții în rețeaua Bitcoin, făcându-le mai rapide și mai eficiente – iar al doilea sugerează ca moneda nu ar trebui să se limiteze la un colț obscur al industriei serviciilor financiare.
Listarea publică a platformei de schimb criptografic Coinbase, noile înregistrări ale prețurilor, mențiunile pozitive din partea autorităților de reglementare și a factorilor de decizie sunt dovada potențialului acesteia. Astfel, viziunea lui Satoshi Nakamoto, misteriosul inventator al monedei digitale, s-ar putea adeveri, bitcoinul îndeplinindu-și promisiunea inițială de a deveni o monedă folosită pentru tranzacții zilnice.
Cum poți face cumpărături cu Bitcoin
Cel mai simplu mod de a cumpăra cu bitcoin este să folosești un card de debit cripto. Acestea sunt preîncărcate cu criptomonede la alegere. În timp ce cheltuiți monede virtuale, retailerul primește bani drept plată. Cardurile de debit criptografice colaborează cu giganții de Mastercard și Visa pentru a se asigura că aceste tranzacții au loc fără probleme.
Ce poți cumpăra cu Bitcoin
În timp ce numărul instituțiilor care acceptă bitcoin crește pe zi ce trece, tranzacțiile mari care îl implică sunt rare. De exemplu, au fost raportate foarte puține tranzacții imobiliare care utilizează criptomonede. Chiar și așa, este posibil să cumpărați o mare varietate de produse de pe site-urile de comerț electronic folosind bitcoin. Iată câteva dintre cele mai active categorii: mașini, tehnologie și produse de comerț electronic, bijuterii și ceasuri scumpe, mass-media, asigurări.
Sursă: investopedia.com