Top 5 cele mai bogate țări din lume 

Produsul intern brut (PIB) este o estimare a valorii totale a bunurilor finite și a serviciilor produse la granițele unei țări, într-o anumită perioadă. În cea mai mare parte a lumii, PIB-ul țărilor fluctuează în funcție de fazele diferitelor cicluri economice, pe fondul creșterii pe termen mai lung. Cu toate acestea, este interesant de observat că, în ciuda acestor suișuri și coborâșuri, economiile de top, măsurate prin PIB, nu se îndepărtează prea tare de la pozițiile pe care le dețin. 

Pandemia de COVID-19 a avut un impact major asupra economiilor din întreaga lume, influențând negativ prețurile la energie, afectând turismul, volumele comerciale și productivitatea magazinelor. În ultimii doi ani, țările de la nivel global au înregistrat scăderi record ale PIB-ului. Deși multe economii începuseră să se redreseze în al treilea trimestru  din 2020, marea majoritate din țările puternic dezvoltate au pierderi considerabile. 

Ponderea economiei globale 

  1. Statelor Unite ale Americii dețin cea mai mare economie la nivel global, măsurată prin PIB-ul nominal. Cel mai mare contributor la acest PIB este sectorul de servicii al economiei, care include finanțe, imobiliare, asigurări, servicii profesionale și de afaceri și asistență medicală. Statele Unite au o economie relativ deschisă, facilitând investițiile flexibile în afaceri și investițiile străine directe în țară.  Este considerată puterea geopolitică dominantă a lumii, fiind capabilă să mențină o datorie națională externă de proporții în calitate de producător al monedei de rezervă primară a lumii. Economia Statelor Unite se află în fruntea tehnologiei în multe industrii, dar se confruntă cu amenințări tot mai mari sub formă de inegalități economice, costuri în creștere ale asistenței medicale și ale rețelei de siguranță socială și deteriorarea infrastructurii. 
  1. China se situează pe locul doi în ceea ce privește mărimea PIB-ului nominal la nivel global. Cu o creștere anuală care o depășește constant pe cea a Statelor Unite, China ar putea fi pe cale să devină cea mai mare economie din lume în anii următori. Pe măsură ce statul și-a deschis progresiv economia în ultimele patru decenii, dezvoltarea economică și standardele de viață s-au îmbunătățit considerabil. Pe măsură ce guvernul a eliminat treptat agricultura și industria colectivizate, a permis o mai mare flexibilitate pentru prețurile pieței și a sporit autonomia afacerilor, comerțul, astfel că investițiile externe și interne au luat amploare. Politică industrială, care încurajează producția internă, aceasta a făcut din China primul exportator mondial. În ciuda acestor avantaje, China se confruntă cu o serie de provocări semnificative, cum ar fi îmbătrânirea rapidă a populației și degradarea severă a mediului. 
  1. Japonia este considerată cea de-a treia economie din lume, PIB-ul său a depășind pragul de 5 trilioane de dolari în 2019. Cooperarea puternică dintre guvern, industrie și cunoștințele tehnologice avansate au construit renumita economia de producție și export a țării. Un număr mare de întreprinderi japoneze sunt organizate ca rețele de companii interconectate cunoscute sub numele de keiretsu.  Cu toate acestea, Japonia este săracă în resurse naturale și depinde de importurile de energie, mai ales după închiderea generală a industriei sale de energie nucleară în urma dezastrului de la Fukushima din 2011. Japonia se luptat, de asemenea, cu o populație care îmbătrânește rapid. 
  1. Pe locul patru în topul economiile mondiale se află Germania, cu un PIB de 3,85 trilioane de dolari în 2020. Germania este, de asemenea, cea mai mare economie a Europei și un exportator renumit de vehicule, mașini, produse chimice și alte produse manufacturate. Forța de muncă este una extrem de calificată comparativ cu alte state din Europa.  Cu toate acestea, Germania se confruntă cu o serie de provocări demografice legate creșterea economică. Rata sa scăzută de fertilitate face ca înlocuirea forței de muncă îmbătrânite să fie mai dificilă, iar nivelurile sale ridicate de imigrație netă îi strâng sistemul de bunăstare socială. 
  1. Regatul Unit a avut un PIB de 2,83 trilioane de dolari în 2019, în scădere cu 9,7% față de anul precedent. Economia Regatului Unit este condusă de sectorul său mare de servicii, în special în finanțe și asigurări. Relația comercială extinsă a națiunii cu Europa continentală a fost foarte complicată de rezoluția Brexit-ului ca urmare a votului din 2016 pentru părăsirea Uniunii Europene (UE). Începând cu 31 ianuarie 2020, Regatul Unit nu mai este membru al UE, însă negocierile controversate asupra relațiilor comerciale dintre cei doi sunt încă în plină desfășurare.

Clasamentul celor mai bogate țări în funcție de produsul intern brut continuă cu: Franța, Italia, Canada, Coreea de Sud, Rusia, Brazilia, Australia, Spania, Mexic, Indonezia, Olanda, Elveția, Turcia, Arabia Saudită, Polonia, Suedia, Belgia, Thailanda, Austria. 

Sursă: investopedia.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>