Ce este bursa de valori și cum funcționează? 

O bursă de valori acționează ca o piață în care investitorii se conectează cu cei care vând acțiuni. Acestea pot fi tranzacționate pe mai multe burse, cum ar fi New York Stock Exchange (NYSE) sau Nasdaq, de cele mai multe ori prin intermediul unui broker. Este important să înțelegem relația dintre burse și companiile care tranzacționează, deoarece există diverse cerințe pentru diferite schimburi menite să protejeze investitorii. 

Recomandări cheie 

  • Bursa de valori este caracterizată printr-o locație centralizată care adună corporații și guverne, astfel încât investitorii să poată cumpăra și vinde acțiuni. 
  • Bursele bazate pe licitații, cum ar fi Bursa de Valori din New York, permit comercianților și brokerilor să comunice fizic și verbal ordinele de cumpărare și vânzare.
  • Schimburile electronice au loc pe platforme digitale, deci nu necesită o locație fizică centralizată pentru tranzacții. Rețelele de comunicații conectează cumpărătorii și vânzătorii direct, ocolind creatorii de piață. 
  • OTCBB și Pink Sheets sunt două piețe diferite la bursă în care se tranzacționează acțiuni eliminate sau nelistate. 

Cum funcționează?

O bursă de valori este locul în care sunt tranzacționate diferite instrumente financiare, inclusiv acțiuni, mărfuri și obligațiuni. Bursele aduc corporații și guverne, împreună cu investitori. Ajută, de asemenea, la asigurarea lichidității pe piață, ceea ce înseamnă că există destui cumpărători și vânzători, astfel încât tranzacțiile să poată fi procesate eficient, fără întârzieri. 

Tranzacționarea are loc într-o manieră ordonată și corectă, astfel încât informațiile financiare importante să poată fi transmise investitorilor și profesioniștilor financiari. Acțiunile devin disponibile pentru prima dată după ce o companie își desfășoară oferta publică inițială (IPO). Aceasta vinde acțiuni unui set inițial de acționari publici într-o IPO, cunoscută drept piața primară. Aceste acțiuni pot fi vândute și cumpărate pe o bursă sau pe piața secundară, după ce IPO le oferă mai întâi acționarilor publici. 

Bursa urmărește fluxul de comenzi pentru fiecare stoc, iar fluxul de cerere și ofertă stabilește prețul acestuia. De exemplu, dacă prețul de ofertă al unei acțiuni este de 40 USD, înseamnă că un investitor spune bursei că este dispus să cumpere acțiunile pentru 40 USD. În același timp, este posibil să vedeți o cerere de preț de 41 USD, ceea ce înseamnă că altcineva este dispus să vândă acțiunile pentru 41 USD. Diferența dintre cele două este spread-ul dintre bid și ask-ul, influențând prețul la care o tranzacție de vânzare sau de cumpărare este realizată. Spread-ul influențează, de asemenea, și randamentul total al portofoliului unui investitor. 

Bursa de licitație 

Piața de licitații este un loc în care cumpărătorii și vânzătorii fac oferte competitive simultan. Într-o bursă de licitație, prețul actual al acțiunilor este prețul cel mai mare pe care cumpărătorul este dispus să-l cheltuiască pentru o valoare mobiliară, în timp ce prețul cel mai mic este ceea ce vanzatorul va accepta. 

Tranzacțiile sunt apoi potrivite, iar atunci când sunt asociate, ordinul este executat. Piața de licitații este denumită și sistemul de strigăte deschise. Brokerii și comercianții comunică fizic și verbal pe platforma de tranzacționare a cumpăra și a vinde valori mobiliare. Licitația de închidere NYSE este ultimul eveniment al zilei de tranzacționare în care prețul de închidere pentru fiecare acțiune este determinat prin reunirea tuturor cumpărătorilor și vânzătorilor pentru a stabili un preț pentru toți cei implicați. 

Sursă: investopedia.com

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>