Prețurile petrolului, care au crescut cu 50% în 2021, vor crește și mai mult în acest an, prevăd unii analiști, spunând că lipsa capacității de producție și investițiile limitate în sector ar putea ridica valoarea țițeiului la 90 de dolari sau chiar peste 100 de dolari pe baril.
Deși varianta de coronavirus Omicron a împins cazurile de COVID-19 cu mult peste vârfurile atinse anul trecut, analiștii spun că prețurile petrolului vor fi susținute de reticența multor guverne de a restabili restricțiile severe care au lovit economia globală atunci când pandemia s-a impus în 2020. Contractele futures pe țițeiul Brent s-au tranzacționat aproape de 85 de dolari miercuri, atingând maximele din două luni.
OPEC și aliații săi, un grup cunoscut sub numele de OPEC+, relaxează treptat reducerile de producție implementate atunci când cererea s-a prăbușit în 2020. Cu toate acestea, mulți producători mai mici nu pot crește oferta, iar alții s-au ferit să pompeze prea mult petrol în cazul reînnoirii eșecurilor legate de COVID-19.
Analiștii JPMorgan au declarat astăzi prevăd scumpiri cu până la 30 de dolari după ce Administrația pentru Informații Energetice (EIA) și Bloomberg au redus estimările de capacitate OPEC pentru 2022 cu 0,8 milioane de barili pe zi (bpd) și, respectiv, 1,2 milioane bpd.
Prețurile ridicate ale petrolului, care conduc, de asemenea, la creșterea prețurilor pentru benzină și motorină, ar putea menține inflația ridicată până în 2022, pe fondul lanțurilor globale de aprovizionare frământate, încetinind redresarea economică în multe țări pe fondul pandemiei.
Sursă: reuters.com