Dunărea delimitează tot sudul judeţului Teleorman, însă acest lucru pare să nu fie de ajuns pentru a crea un port turistic sau un port de marfă care să se ridice la standardele europene. Autoritățile din zonă spun că portul este de o prioritate zero pentru ei și că un proiect în acest sens, care ar beneficia de finanțare europeană, așteaptă să primească avize finale.
În prezent, portul Turnu Măgurele nu este într-o stare foarte bună. Căile de acces, zona respectivă și platforma sunt avariate, recunoaște Mircea Filip, administrator public la Turnu Măgurele. „Am căutat, am identificat, am întocmit studiul de fezabilitate și am depus deja un proiect la Ministerul Transporturilor, se verifică, sunt necesare clarificări. Sperăm să trecem de această etapă și să fim invitați să semnăm în curând contractul de finanțare”, spune Mircea Filip.
Oficialul a explicat că un astfel de proiect ar include o amenajare pentru întreaga platformă, care presupune drumuri de acces, apă potabilă, canalizare, iluminat, pontoane, reparații și dragare pe o suprafață de aproximativ 950 de metri, astfel încât navele să poată andoca, încărca și descărca marfa, iar turiștii să poată coborî. „E o rușine. V-am spus că am înaintat proiectul și am înțeles că va fi singurul depus pentru reabilitarea porturilor dunărene. Sperăm să câștigăm cazul și să semnăm acordul de finanțare. Ar fi ceva extraordinar pentru noi”, spune Mircea Filip.
Teleormanul și-a câștigat reputația de pol al sărăciei în România, mai ales din cauza șomajului, a plecărilor în masă din județ sau a politicilor publice care nu au adus prosperitate cetățenilor. Autoritățile din zonă sunt conștiente de potențialul uriaș, iar acum încearcă să ducă la bun sfârșit proiectul cu ajutorul fondurilor europene.
Sursă: tylaz.net