Începând cu săptămâna viitoare, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va demara controale specifice sărbătorilor de Crăciun, în toate zonele din ţară unde se comercializează carne de porc.
„În această perioadă, unii români pot cădea în capcană cumpărând carne de porc care nu este controlată sanitar-veterinar, pe motiv că achiziţionează carne cu gust, carne românească, dar care poate fi contaminată cu parazitul trichinella spiralis şi este o îngrijorare. Vom face informări cu riscurile consumului de carne din zonele neautorizate, vom da instrucţiuni cu ceea ce înseamnă trichineloza şi unde se recoltează probe”, a declarat Mihai Ponea, vicepreşedintele ANSVSA, pentru AGERPRES.
Medicii veterinari vor asigura permanenţa începând de la 1 decembrie, astfel încât comercianții de carne pot efectua din timp examenul trichineloscopic al cărnii provenite din porcii sacrificaţi în gospodării proprii. „Vom posta pe site locurile unde se poat efectua examenul trichineloscopic. Vom colinda din judeţ în judeţ ca să ne asigurăm că românii au unde merge cu carnea şi sâmbăta şi duminica”, a mai adăugat Ponea.
Trichineloza este cauzată de consumul de carne crudă sau insuficient gătită a animalelor infectate cu larvele unei specii de vierme numită Trichinella. Infecția apare în mod obișnuit la anumite animale sălbatice, cum ar fi ursul, sau omnivore, cum ar fi porcii domestici sau mistreții.
Sursă: agerpres.ro