Sectorul financiar joacă un rol destul de important în economia modernă de astăzi, datorită intermedierii financiare pe care o asigură și canalizării fondurilor pe direcția deponenți – investitori. Un domeniu financiar solid și eficient încurajează acumularea de economii pe care o alocă către cele mai productive investiții, susținând în acest fel inovația și creșterea economică. Principalii intermediari financiari de la nivelul Europei sunt băncile.
În timpul pandemiei de COVID-19, creșterea incertitudinii la nivel global și reducerea rapidă a încrederii investitorilor în economiile emergente au reprezentat cel mai important risc pentru stabilitatea financiară de la nivelul țării. După o pauză de aproximativ doi ani, impusă de efectele nefavorabile ale pandemiei, BNR a dat undă verde băncilor din România controlate de grupuri financiare străine să plătească dividende către acţionari începând cu a doua jumătate a lunii octombrie. Restricțiile au continuat și anul acesta, astfel că pe parcursul lui 2021, băncile din România au putut să aloce maximum 15% din câştigurile cumulate în perioada din 2019 -2020 pentru dividende.
Analiștii din sectorul financiar au prezis pentru următoarea perioadă plăţi de dividende de sute de milioane de euro către acţionarii din Austria, Franţa, Italia, Olanda și alte ţări. Băncile din România au început să trimită divedende de circa 2 miliarde de euro către acționari încă din 2014, iarBNR anticipează că solvabilitatea poate scădea cu circa 2 puncte procentuale la nivelul întregului sistem bancar după reluarea distribuţiei de dividende. La momentul izbucnirii crizei pandemice, BNR a recomandat băncilor care se pregăteau să ofere acționarilor dividende din profiturile mari obţinute în 2019 să revină asupra deciziilor și să cântărească bine impactul nefavorabil asupra economiei. Astfel, băncile au decis să folosească cea mai mare parte din profituri în investiții și în consolidarea fondurilor proprii.
La scurt timp după ce BNR a ridicat restricţiile impuse din timpul pandemiei, BCR şi Raiffeisen Bank, controlate de grupuri bancare austriece, au convocat acţionarii să aprobe valoarea dividendelor. La rândul său, BRD, controlată de un grupul francez, urmează să convoace AGA, imediat după ce consiliului de administraţie va aproba propunerea de dividende. Acționarii BCR au alocat dividente de 800,15 milioane de lei, în timp ce Raiffeisen Bank se apropie de 742 milioane lei. Totuși, fiind cu un pas înaintea tuturor, Banca Transilvania a plătit deja acţionarilor dividende în valoare de 500 milioane de lei.
În ultimii doi ani, pandemia de COVID-19 a marcat profund mediul macroeconomic și financiar de la nivel global, motiv pentru care băncile și companiile încearcă să recalibreze sectorul financiar, prin utilizarea intensă a arsenalului de instrumente de politică monetară. Susținerea companiilor românești și, mai ales, a băncilor locale este de o importanță colosală, atât în ceea ce privețte dezvoltarea capitalului pe plan intern, cât și pe plan extern. Creșterea constantă a profitului generat de activități administrative a activelor și pasivelor în valută, precum și creșterea profitului din activitatea monetară ar trebui urmărite mai îndeaproape.
Sursă foto: digi24.ro