Criză energetică de la nivel global ar putea crește cererea de petrol cu jumătate de milion de barili pe zi (bpd) și ar putea alimenta inflația, încetinind astfel recuperarea industriilor de pe urma pandemiei de COVID-19, a declarat Agenția Internațională pentru Energie (AIE).
„Prețurile record ale cărbunelui și gazului, precum și întreruperile continue determină sectorul energetic și industriile cu consum intensiv de energie să apeleze la petrol pentru a menține luminile aprinse”, a declarat agenția din Paris în raportul său lunar privind datele despre petrolul. Alături de prețurile ridicate ale energiei se adaugă și presiunilor inflaționiste care, alături de întreruperile de energie electrică, ar putea duce la scăderea activității industriale și la o încetinire a redresării economice.
Ca urmare, se preconizează că cererea globală de petrol pentru anul viitor va reveni la niveluri pre-pandemice, a adăugat aceasta. AIE a estimat că producătorul GROUP OPEC + a stabilit să pompeze cu 700.000 bpd sub cererea estimată pentru țițeiul său în al patrulea trimestru al acestui an, ceea ce înseamnă că cererea va depăși oferta cel puțin până la sfârșitul anului 2021.
O creștere a cererii în ultimul trimestru a condus la cea mai mare atracție a stocurilor de produse petroliere din ultimii opt ani, a spus acesta, în timp ce nivelurile de stocare în țările OECD au fost la cele mai scăzute niveluri de la începutul anului 2015.
Sursă: reuters.com