O comisie formată din 136 de țări au convenit asupra unui acord global privind impunerea unui impozit minim de 15% pe profitul companiilor, ceea ce va face mai dificilă evitarea impozitării, a fost convenit de 136 de naţiuni, a anunţat Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).
Cu bugetele tensionate după criza COVID-19, multe guverne vor mai mult ca oricând să descurajeze multinaționalele de la transferul profiturilor și al veniturilor fiscale în țările cu impozite mici, indiferent de locul în care se realizează vânzările lor.
Veniturile din surse intangibile, precum brevete de droguri, software și redevențe asupra proprietății intelectuale, au migrat din ce în ce mai mult către către aceste jurisdicții, permițând companiilor să evite plata impozitelor mai mari în țările de origine. Impozitul minim și alte dispoziții urmăresc să pună capăt deceniilor de concurență fiscală între guverne pentru a atrage investiții străine.
Cota minimă globală de impozitare s-ar aplica profiturilor din străinătate ale firmelor multinaționale cu vânzări de 750 de milioane de euro la nivel global. În acest fel, guvernele ar putea stabili rata de impozitare corporativă locală pe care o doresc, dar dacă companiile plătesc rate mai mici într-o anumită țară, guvernele lor de origine ar putea să-și „completeze” impozitele la minimum 15%, eliminând avantajul schimbării profiturilor.
OCDE, care a condus negocierile, estimează că impozitul minim va genera anual 129,6 miliarde de euro în venituri fiscale globale suplimentare.
Sursă: euronews.com