Începând cu 2023, divizia Star Foods E.M, deținută de gigantul PepsiCo, ar putea folosi îngrășăminte naturale obținute din cojile de cartofi, utilizați deja în producția de chipsuri Lays la fabrica din Popeşti-Leordeni. Acest tip de îngrășământ este folosit în prezent de fermierii din Marea Britanie, având un conținut bogat în substanțe nutritive, dar scăzut în carbon.
Tehnologia de transformare a resturilor de cartofi utilizați pentru fabricarea chipsurilor în îngrășământ natural urmează să fie implementată și în România, la un an după ce a înregistrat rezultate remarcabile în Marea Britanie. Compania a decis extinderea testelor pe mai multe piețe din Europa, având în vedere că s-a raportat o reducere de 70% a emisiilor provenite de la creșterea cartofilor.
Producătorul american își procură o parte din resursele de care are nevoie cu ajutorul Programului de Agricultură Sustenabilă, unde sunt înscriși circa 40.000 de producători din 60 de țări la nivel global, care exploatează în jur de 2,5 milioane de hectare de teren. PepsiCO achiziționeaază doar cartofi din țara noastră, în contextul în care deține o fabrică de producție de chipsuri la Popești-Leordeni.
În prima jumătate din 2020, compania a contractat 50.200 de tone de cartofi de la 14 producători locali înscriși în programul destinat fermierilor de la nivel mondial. În 2019, PepsiCo a cumpărat 32.500 de tone din România, ceea ce a reprezentat peste 1% din producția națională totală.