În ultimii 30 de ani, au fost radiate 1.056.574 de firme în România, pe motivul lipsei de educație financiară, se arată într-o analiză realizată de Termene.ro, platforma care oferă informaţii în timp real despre întreprinderile de pe piața românească.
Lipsa unei educaţii de business în ultimii 30 de ani a fost considerată de mulți analiști motivul pentru care multe firme au eșuat și continuă să o facă. Cu o medie anuală de 34.000 de întreprinderi închise, statul român a pierdut cele mai multe firme în anii 2019 (230.330), 2006 (135.875) şi 2002 (109.039).
În acest context, Adrian Dragomir, business innovation consultant şi co-fondator Termene.ro a explicat legătura dintre educația de business și radierea companiilor printr-o serie de declarații. Acesta susține că obstacolul principal cu care antreprenorii români se confruntă este lipsa educației, urmată de accesul la finanțare, dar și de lipsa o lipsă a personalului calificat în domeniile vizate.
Totodată, consultantul a subliniat nevoia unor cursuri pentru antreprenorii la început de drum, astfel încât să poată asimila informațiile necesare pentru a stimula afacerea să crească fără a fi nevoie de alte sacrificii. „În opinia mea, 25% dintre firmele închise în România ar fi putut supravieţui dacă fondatorii ar fi avut acces la resurse educaţionale şi astăzi am fi avut 250.000 de firme sănătoase în plus pe piaţa locală”, a mai menționat Adrian Dragomir.
Mai mult, acesta a explicat că un sfert din firmele care au fost închise ar fi putut supraviețui dacă antreprenorii ar fi avut acces la resurse educaționale în acea vreme. Dacă aceste lucruri erau știute din timp, în prezent, piața locală ar fi avut cu 250.000 de firme funcționale în plus.
Sursă: capital.ro