Comisia Europeană (CE) a semnat un contract cu compania farmaceutică Eli Lilly pentru achiziționarea unui tratament cu anticorpi monoclonali pentru pacienţii infectați cu COVID-19, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul executivului european, relatează AGERPRES.
Această decizie marchează o evoluție a acestui portofoliu format din cinci soluţii de tratament, anunţate de Comisia Europeană în cadrul Strategiei Terapeutice COVID-19 a UE în luna iunie a acestui an. În prezent, tratamentul cu anticorpi monoclonali, produs de compania farmaceutică Eli Lilly, este supus testelor în cadrul Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA). La nivelul Uniunii Europene, 18 țări au semnat un acord comun prin care își dau acordul pentru achiziţia a 220.000 de astfel de tratamente.
„Peste 73% din populaţia adultă a UE este în prezent vaccinată complet, iar această rată este încă în creştere. Însă vaccinurile nu pot fi singurul nostru răspuns în faţa COVID-19. Oamenii continuă să se infecteze şi să se îmbolnăvească. Va trebui să ne continuăm eforturile de a preveni îmbolnăvirile prin vaccinare şi în acelaşi timp să ne asigurăm că le putem trata cu soluţii terapeutice. Prin semnătura de azi, încheiem cea de-a treia achiziţie şi ne respectăm angajamentul în temeiul Strategiei Terapeutice a UE privind facilitarea accesului la medicamente de ultimă generaţie pentru pacienţii COVID-19”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate.
Tratamentul se bazează pe o combinație de doi anticorpi monoclonali pentru pacienții care nu au nevoie de oxigen, însă sunt supuși riscului de a dezvolta forme mai severe ale bolii. Anticorpii monoclonali, bamlanivimab şi etesevimab, sunt proteine concepute de specialiști în laborator pentru imita sistemul imunitar în lupta cu virusul. Acești constituenți monoclonali blochează coronavirusul să se agațe de celulele umane cu ajutorul proteinei spike.
Sursă: digi24.ro