Banca Centrală Europeană (BCE) va începe un proces de reducere progresivă a programului de achiziţionare în caz de pandemie, începând cu cel de-al patrulea trimestru, conform unui studiu realizat în rândul economiştilor de Bloomberg.
O îmbunătăţire a perspectivelor economice va permite reprezentanților BCE să reducă ritmul achiziţionării de obligaţiuni de la 80 de miliarde de euro în septembrie, la aproximativ 50 de miliarde de euro în martie 2022, după aprecierile economiștilor. O decizie privind încheierea programului, aşa cum este planificat în prezent, este aşteptată doar la finalul lui 2021.
În cadrul ședinței monetare care va avea loc în data de 9 septembrie, BCE va trebui să decidă ritmul achiziţiilor de obligaţiuni pentru cel de-al patrulea trimestru din acest an. Luna aceasta, rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani. Potrivit surselor, analiştii se aşteaptă ca tendinţa să continue, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare pentru BCE şi pentru investitori săi.
Oficiul European de Statistică (Eurostat) a publicat marți o estimare preliminară potrivit căreia rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat până la 3% în august, de la un nivel de 2,2% în iulie, un nivel al inflaţiei care depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%.
Analiștii se așteaptă ca noile sale previziuni BCE prezentate în cursul săptămânii viitoare să indice un ritm mai rapid de creştere a economiei în acest an şi un nivel mai ridicat al inflaţiei în 2021, 2022, posibil şi în 2023. În acest context, Luis de Guindos, vicepreşedintele BCE, a declarat că economia zonei euro înregistrează un ritm de creştere mai rapid decât se estima inițial, ceea ce deschide calea pentru posibila retragere a măsurilor de stimulare.