Numărul de inundaţii şi valuri de caniculă, provocate de schimbările climatice, a crescut în ultimii 50 de ani de cinci ori, provocând moartea a peste 2 milioane de persoane şi pagube totale estimate la 3,64 trilioane de dolari, a anunţat o agenţie specializată a ONU.
Un raport emis de Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) notează cea mai cuprinzătoare analiză realizată până acum cu privire la mortalitatea şi pierderile economice cauzate de fenomenele climatice extreme, informează AGERPRES.
Specialiștii au analizat aproximativ 11.000 de dezastre cuprinse în perioada 1979-2019, inclusiv catastrofe majore precum seceta severă din 1983 din Etiopia, care a dus la 300.000 de decese, şi uraganul Katrina din 2005, care a produs pagube de 163,61 miliarde de dolari. Mai mult decât atât, raportul prezintă o tendinţă de accelerare a dezastrelor naturale, cu o creștere de aproape cinci ori din 1970 până în ultimul deceniu din cauza încălzirii globale.
Costurile rezultate de pe urma evenimentelor au crescut, de asemenea, de la 175,4 miliarde de dolari în anii ’70 până la 1,38 trilioane de dolari în anii 2010, când furtunile Harvey, Maria şi Irma au făcut ravagii în Statele Unite. Organizaţia Meteorologică Mondială speră că prin această analiză, care prezintă în detaliu situaţia divizată pe regiuni, va ajuta autoritățile responsabile să dezvolte politici pentru a proteja mai bine populaţia.
Mai bine de 90% dintre cele 2 milioane de decese s-au înregistrat în țările în curs de dezvoltare și doar jumătate dintre cele 187 de ţări şi şase teritorii membre ale OMM dispun de sisteme de avertizare timpurie la riscuri multiple. „Lacunele severe” de la nivelul observațiilor meteorologice, așa cum le-a descris agenția specializată ONU, subminează acurateţea sistemelor de avertizare timpurie, mai ales în țările din Africa.