CRE: Energia va deveni un produs din ce în ce mai scump

Fără o infrastructură inteligentă de transport şi distribuţie a electricităţii, energia solară şi cea eoliană nu pot fi utilizate la capacitate maximă, ceea ce va duce la o rentabilitate scăzută şi la un preţ mai mare pentru consumatori, a declarat Corneliu Bodea, preşedintele Centrului Român al Energiei (CRE) şi CEO al Adrem, în cadrul proiectului „Noi tehologii în energie”, derulat de AGERPRES. 

„Aş dori să încep acest subiect prin a aduce câteva lămuriri într-un domeniu care este dominat de confuzii, începând de la termenii folosiţi şi până la semnificaţia şi importanţa acestui proces. Ne referim la digitalizarea infrastructurii de transport şi distribuţie a energiei (gaz şi electricitate) ca la acel proces care automatizează colectarea şi procesarea datelor (a informaţiilor din proces) în scopul creşterii relevanţei pe baza analizei acestor date, a creşterii eficienţei, a creşterii flexibilităţii şi rapidităţii cu care este condusă această infrastructură” a explicat președintele CRE. 

Totodată, un alt aspect controversat face referire la legătura între procesul de digitalizare a infrastructurii şi adopţia soluţiilor moderne şi regenerabile de energie. „Am fost pus deseori în situaţia de a fi nevoit să explic că pentru a putea gestiona o generare de energie dominată de surse instabile, în general reduse ca putere şi puternic distribuite geografic, este nevoie de o legătură între consum şi producţie cu un grad de flexibilitate şi rezilienţă ce nu poate fi asigurat decât de o infrastructură cu un înalt grad de digitizare, unde informaţia circulă practic instantaneu, iar decizia este descentralizată şi automatizată”, a declarat Corneliu Bodea. 

Conceptul de infrastructură digitalizată include sisteme diverse precum smart metering, soluţii SCADA, geographical information system, asset management, demand response și altele, iar funcţionarea logică şi interdependentă a acestora necesită o transformare digitală la nivelul companiei. 

Articolul precedent

Peste 65.000 de firme au fost înfiinţate anul acesta în România

Dividendele plătite la nivel mondial vor ajunge la 1.390 miliarde de dolari anul acesta

Articolul urmator
Articolul precedent

Peste 65.000 de firme au fost înfiinţate anul acesta în România

Dividendele plătite la nivel mondial vor ajunge la 1.390 miliarde de dolari anul acesta

Articolul urmator