Fără o infrastructură inteligentă de transport şi distribuţie a electricităţii, energia solară şi cea eoliană nu pot fi utilizate la capacitate maximă, ceea ce va duce la o rentabilitate scăzută şi la un preţ mai mare pentru consumatori, a declarat Corneliu Bodea, preşedintele Centrului Român al Energiei (CRE) şi CEO al Adrem, în cadrul proiectului „Noi tehologii în energie”, derulat de AGERPRES.
„Aş dori să încep acest subiect prin a aduce câteva lămuriri într-un domeniu care este dominat de confuzii, începând de la termenii folosiţi şi până la semnificaţia şi importanţa acestui proces. Ne referim la digitalizarea infrastructurii de transport şi distribuţie a energiei (gaz şi electricitate) ca la acel proces care automatizează colectarea şi procesarea datelor (a informaţiilor din proces) în scopul creşterii relevanţei pe baza analizei acestor date, a creşterii eficienţei, a creşterii flexibilităţii şi rapidităţii cu care este condusă această infrastructură” a explicat președintele CRE.
Totodată, un alt aspect controversat face referire la legătura între procesul de digitalizare a infrastructurii şi adopţia soluţiilor moderne şi regenerabile de energie. „Am fost pus deseori în situaţia de a fi nevoit să explic că pentru a putea gestiona o generare de energie dominată de surse instabile, în general reduse ca putere şi puternic distribuite geografic, este nevoie de o legătură între consum şi producţie cu un grad de flexibilitate şi rezilienţă ce nu poate fi asigurat decât de o infrastructură cu un înalt grad de digitizare, unde informaţia circulă practic instantaneu, iar decizia este descentralizată şi automatizată”, a declarat Corneliu Bodea.
Conceptul de infrastructură digitalizată include sisteme diverse precum smart metering, soluţii SCADA, geographical information system, asset management, demand response și altele, iar funcţionarea logică şi interdependentă a acestora necesită o transformare digitală la nivelul companiei.