Prin adoptarea noilor practici de muncă din cauza contextul pandemiei, multe companii au fost expuse la atacuri cibernetice tot mai numeroase şi mai sofisticate, aducând în prim plan subfinanţarea mijloacelor de apărare cibernetică, se arată în raportului EY Global Information Security Survey de anul acesta.
Mai bine de jumătate dintre respondenţi au declarat că organizaţiile lor au ocolit procesele de securitate cibernetică pentru a facilita implementarea noilor cerinţe legate de telemuncă şi de un regim flexibil, informează sursele. Totodată, liderii în securitate cibernetică au anunțat că este pentru prima dată când s-au confruntat cu amenințări atât de ridicate în ceea ce privește atacurile hackerilor. Datele raportului evidențiază faptul că peste trei sferturi dintre aceștia, avertizează în privinţa creşterii numărului de atacuri cibernetice cu impact puternic în ultimele 12 luni, cum ar fi cele de tip „ransomware”.
În pofida acestor amenințări, bugetele pentru securitatea cibernetică rămân la un nivel redus raportat la cheltuielile totale în ceea ce privește tehnologia informaţiei. Deşi organizaţiile au înregistrat venituri medii de 11 miliarde de dolari, în contextul financiar, valoarea medie a cheltuielilor cu securitatea cibernetică a fost de doar 5,28 milioane de dolari. Astfel că patru din zece respondenți declară că bugetul organizaţiei lor este sub nivelul necesar gestionării noilor provocări apărute în ultimele 12 luni.
Acelaşi procent de respondenţi sunt de părere că sumele cheltuite cu securitatea cibernetică nu sunt integrate corespunzător în costul investiţiilor strategice, cum ar fi transformarea lanţului de aprovizionare IT. Totodată, o treime dintre respondenți spun că este doar o chestiune de timp până când organizaţia lor va suferi de pe urma unui atac cibernetic, acțiune care ar putea fi evitată, dacă se vor aloca o serie de investiții la un nivel adecvat.