Isaac Carasso este fondatorul iaurtului Danone, creat şi vândut iniţial în farmacii sub formă de medicament, avându-și începuturile de peste un secol în urmă. De atunci, compania s-a extins pe zeci de pieţe şi a ajuns să fie unul dintre cele mai cunoscute branduri la nivel mondial.
Născut în anul 1874, în Salonic, Grecia, într-o cunoscută familie de evrei hispanici, Isaac Carasso s-a mutat în 1916 alături de familie în Barcelona, imediat după Războaiele din Balcani, unde a deschis o fabrică de iaurturi pe care a numit-o Danone, după fiul său Daniel.
Ideea afacerii a avut drept sursă de inspiraţie lucrările imunologului rus Élie Metchnikoff din cadrul Institutului Pasteur, care descoperise beneficiile culturilor lactice în tratarea indigestiilor şi afecţiunilor intestinale, iar motivul pentru care a decis să înceapă producţia a fost numărul mare de copii din Spania care sufereau de astfel de probleme informează Financiarul. La început, Carasso și-a vândut iaurtul în farmacii, ca medicament, deoarece europenii din Vest nu erau familiarizaţi cu acest produs.
Cinci ani mai târziu, producătorul a pornit compania Danone, căreia cu timpul i s-a alăturat şi fiul său, după ce şi-a finalizat studiile în Franţa. Mai târziu, în 1929, Daniel Carasso a fondat Societatea Pariziană a Iaurtului Danone şi a deschis primul magazin din Franţa al companiei, pe strada Andre Messager din Paris. Pe data de 19 aprilie 1939, Isaac Carasso a murit, lăsând businessul în mâinile fiului său, astfel că după doi ani de la moartea tatălui său, Daniel a traversat Atlanticul împreună cu soţia sa şi s-a stabilit la New York, unde au pornit filiala americană a companiei.
După 20 de ani se întoarce în Europa și semnează un acord cu Charles Gervais, fondatorul producătorului de brânzeturi cu acelaşi nume, în urma căruia începe distribuţia lactatelor Danone pe tot teritoriul Franţei.
Sursă foto: handelsblatt.com