Piața auto din România este în accelerare ușoară

Potrivit unui nou raport al firmei de consultanță PwC, se pare că piaţa auto din România înregistrează o creștere ușoară, cu vânzări mai mari în fiecare lună. La nivel european, se așteaptă ca domeniul auto să își revină complet din a doua jumătate a acestui an.

În primul trimestru din 2021, vânzările auto europene au scăzut cu 25,5%, faţă de perioada dinaintea pandemiei. „Piaţa auto europeană încă se luptă cu impactul pandemiei Covid-19 şi un semn de recuperare este aşteptat în a doua jumătate a acestui an, când consumatorii ar putea începe să cheltuiască economiile făcute în timpul pandemiei”, reiese din raport. 

Anul trecut a fost unul foarte dificil pentru industria auto, marile companii producătoare nemaiintalnindu-se cu o criză atât de puternică din 2009. „În România, observăm o revenire a vânzărilor în acest an faţă de 2020, chiar dacă numărul vehiculelor noi, înmatriculate este departe de cel precriză. În primele cinci luni din 2021, vânzările de maşini noi erau cu 4% sub aceeaşi perioadă din 2020, din cauza evoluţiei an la an din ianuarie, respectiv a faptului că în prima lună a anului trecut nu se declanşase criza sanitară şi vânzările erau mari. Vestea bună este că din februarie observăm o uşoară revigorare în 2021, cu vânzări mai mari în fiecare lună faţă de anul trecut”, a declarat Daniel Anghel, partener PwC România.

În pofida scăderii generale a pieţei auto, vânzările de vehicule electrice şi hibride s-au dublat în primele trei luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2020, producătorii auto începând astfel să culeagă roadele investiţiilor uriaşe realizate în acest domeniu.

La nivel european, s-au vândut 892.000 de mașini electrice şi hibride în primul trimestru, dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2020, însă cele mai multe vânzări s-au înregistrat în cazul modelelor hibrid care s-au dublat, urmate de cele electrice cu baterie (BEV), + 59%, şi cele plug-in hibrid (PHEV) +160%.

Franţa, Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie au înregistrat o creștere de 111,4%, în  prima parte a acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020. Cota totală de piaţă a vehiculelor electrice pe aceste pieţe se situează la 34,6%. 

Compania PwC România este o reţea de firme prezentă în 155 de ţări, cu peste 284.000 de profesionişti, oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $prevPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $prevPost = get_posts($args); foreach ($prevPost as $post) { setup_postdata($post); ?>

1, 'include' => $nextPost->ID, 'post_type' => $post_type, ); $nextPost = get_posts($args); foreach ( $nextPost as $post ) { setup_postdata($post); ?>