Piața auto din România este în accelerare ușoară

Potrivit unui nou raport al firmei de consultanță PwC, se pare că piaţa auto din România înregistrează o creștere ușoară, cu vânzări mai mari în fiecare lună. La nivel european, se așteaptă ca domeniul auto să își revină complet din a doua jumătate a acestui an.

În primul trimestru din 2021, vânzările auto europene au scăzut cu 25,5%, faţă de perioada dinaintea pandemiei. „Piaţa auto europeană încă se luptă cu impactul pandemiei Covid-19 şi un semn de recuperare este aşteptat în a doua jumătate a acestui an, când consumatorii ar putea începe să cheltuiască economiile făcute în timpul pandemiei”, reiese din raport. 

Anul trecut a fost unul foarte dificil pentru industria auto, marile companii producătoare nemaiintalnindu-se cu o criză atât de puternică din 2009. „În România, observăm o revenire a vânzărilor în acest an faţă de 2020, chiar dacă numărul vehiculelor noi, înmatriculate este departe de cel precriză. În primele cinci luni din 2021, vânzările de maşini noi erau cu 4% sub aceeaşi perioadă din 2020, din cauza evoluţiei an la an din ianuarie, respectiv a faptului că în prima lună a anului trecut nu se declanşase criza sanitară şi vânzările erau mari. Vestea bună este că din februarie observăm o uşoară revigorare în 2021, cu vânzări mai mari în fiecare lună faţă de anul trecut”, a declarat Daniel Anghel, partener PwC România.

În pofida scăderii generale a pieţei auto, vânzările de vehicule electrice şi hibride s-au dublat în primele trei luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2020, producătorii auto începând astfel să culeagă roadele investiţiilor uriaşe realizate în acest domeniu.

La nivel european, s-au vândut 892.000 de mașini electrice şi hibride în primul trimestru, dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2020, însă cele mai multe vânzări s-au înregistrat în cazul modelelor hibrid care s-au dublat, urmate de cele electrice cu baterie (BEV), + 59%, şi cele plug-in hibrid (PHEV) +160%.

Franţa, Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie au înregistrat o creștere de 111,4%, în  prima parte a acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020. Cota totală de piaţă a vehiculelor electrice pe aceste pieţe se situează la 34,6%. 

Compania PwC România este o reţea de firme prezentă în 155 de ţări, cu peste 284.000 de profesionişti, oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

Articolul precedent

Berea Ursus vine pe piață cu o nouă identitate vizuală

Altex lansează serviciul Altex Travel, în parteneriat cu touroperatorul Karpaten Turism

Articolul urmator
Articolul precedent

Berea Ursus vine pe piață cu o nouă identitate vizuală

Altex lansează serviciul Altex Travel, în parteneriat cu touroperatorul Karpaten Turism

Articolul urmator